Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

En ynnest att få studera i Grythyttan

Annons

Den 17 februari meddelar universitetsledningen vid Örebro universitet att man fått i uppdrag av styrelsen att utreda Restaurang- och hotellhögskolan, RHS, i Grythyttan. Ett rektorsbeslut delgivet den 21 februari gör gällande att utredningen ska slå fast för- och nackdelar med en potentiell flytt utifrån fem fokusområden, däribland kompetensförsörjning, forskningsförankring och studentrekrytering.

Vad gäller studentrekrytering meddelade prorektor Anna-Karin Andershed i SVT Örebro, den 18 februari, att utredningen i viss mån motiverats av ett lågt söktryck. Man har under sommaren 2019 gjort intervjuer för att förstå dem som tackat nej till utbildningen och enligt Andershed är platsen ett genomgående tema. Mot bakgrund av det vill vi, som faktiskt har bott och studerat i Grythyttan, ge en mer nyanserad bild av studentlivet där. Den bör rimligtvis vara mer verklighetsförankrad än den bild personer som saknar erfarenhet av det kan ge.

Med Bergslagens djupa skogar och många sjöar har vi nära till friluftsliv på ett sätt som få andra har under sin studenttid.

Att flytta någonstans för att studera i tre år är givetvis en omställning oavsett vart man flyttar och vi var nog många som undrade vad vi tagit oss an de första dagarna i byn. Men när dagen för examen väl kom tre år senare var vi ännu fler som kände saknad och vemod över att behöva lägga kapitlet om studietiden i Grythyttan till historien. Att bo och studera i Grythyttan är en fullständigt unik upplevelse. Med Bergslagens djupa skogar och många sjöar har vi nära till friluftsliv på ett sätt som få andra har under sin studenttid. Att ta en paus från studierna för att paddla kajak i eftermiddagssolen på en spegelblank sjö är få förunnat. Vi har skogens skafferi precis utanför dörren och närhet till fantastiska naturupplevelser i skidspåret, på hästryggen, bergväggen, cykelturen eller löprundan. Det finns få saker som slår att avsluta en intensiv tentaperiod i skogens meditativa tystnad eller med en grillkväll med studiekamraterna på Guldkusten.

Att flytta till Grythyttan för att studera är inte en uppoffring, det är en ynnest, en studieupplevelse som man aldrig kan komma i närheten av vid ett större campus.

Det är en plats som ingen annan, som lever och andas kärleken till mat, dryck och värdskap. Där, i trolska Bergslagen, växer fram en sällsynt gemenskap. Vi anordnar gående middagar i smoking, maskeradfester och temasittningar och provar drycker— eller varför inte cigarrer— från världens alla hörn. Att vara Grythyttestudent är att bli en del av en samhörighet som sträcker sig över årskullar och program. Man blir en del av arvet, av varumärket och historien och det är något vi är stolta över. Det finns en laganda, en känsla av att vara välkommen, önskad och delaktig i en större familjär tillhörighet och man bygger både vänskapsrelationer och nätverk för livet. Att flytta till Grythyttan för att studera är inte en uppoffring, det är en ynnest, en studieupplevelse som man aldrig kan komma i närheten av vid ett större campus. Det är fullständigt obegripligt för oss, som alumner, hur man vid Örebro universitet ens kan överväga att kasta bort något så unikt som det man lyckats åstadkomma i Grythyttan.

Att bo på en liten plats har också rent praktiska fördelar. Förutom att det är nära till allt är det också enkelt att hitta ett billigt boende. I Grythyttan bor nära 900 människor. När samtliga program vid campus är fulla är studentantalet nästan 300 vilket gör Grythyttan till en av Sveriges mest studenttäta orter. Trots det finns en lättillgänglig hyresmarknad med både enskilda privata aktörer såväl som större bolag. Vilken annan ort med runt 30 procent studenter kan stoltsera med en lättillgänglig hyresmarknad? Kan Örebro det? Finns det plats för ytterligare så många studenter och forskare i Örebro eller kommer studenterna, som med sina studiemedel inte är en betalningsstark grupp, att behöva konkurrera med ortsbefolkningen? På universitets egen hemsida skriver man att det vid terminsstart är svårt att hitta bostad i Örebro. Flytten av ett helt campus kommer knappast göra det lättare.

Vidare, om bostadsmarknaden för studenter vid campus Örebro blir ännu tuffare, vad är det som säger att de då inte väljer att stanna i storstäderna som har andra konkurrensfördelar ...

Som boende i Uppsala vet vi också att för många studenter på bostadsmarknaden gör ett kraftigt avtryck på densamma, något som därtill spelar roll för kompetensförsörjning och attraktionskraft gentemot extern kompetens. I oktober 2019 släppte Handelskammaren i Uppsala län rapporten ”En injektion till life science- tio förslag för att stärka Uppsalas tillväxtkatalysator”. Ett av förslagen som presenteras i rapporten gäller just bostadssituationen i Uppsala och behovet av säkra tillgången på bostäder. Studenter äter upp nästan hela andrahandsmarknaden och näringslivet kämpar med att attrahera extern kompetens och internationella topptalanger för att det helt enkelt inte finns någonstans att bo. Det är givetvis inte eftersträvansvärt för ett universitet eller en stad. Vidare, om bostadsmarknaden för studenter vid campus Örebro blir ännu tuffare, vad är det som säger att de då inte väljer att stanna i storstäderna som har andra konkurrensfördelar eller söker sig till t.ex Umeå eller Kristianstad där man också erbjuder måltidskunskap och värdskap?

Ett annat skäl som anges i rektorsbeslutet är avståndet mellan Grythyttan och Örebro. Detta, och kollektivtrafikens omfattning, menar man ”är ett bekymmer framför allt för de studenter som studerar både vid campus Grythyttan och campus Örebro men också för övriga studenter som önskar närmare samarbete med verksamheterna i Örebro”. Andershed säger i SVT Örebro att detta är ett tungt argument. Vi ställer oss frågande till att sju mil verkligen utgör ett bekymmer anno 2020. Om Drottning Kristina och riksråden under 1600-talets mitt bedömde att sju mil var ett rimligt avstånd att färdas på en dag torde sju mil inte utgöra något hinder i vardagen 370 år senare ens med begränsad kollektivtrafik.

... historien är full av exempel på framgångsrika forskningsprojekt som rotts iland av aktörer på betydligt större avstånd från varandra.

För den som är orolig över att avståndet mellan Grythyttan och Örebro ska gå ut över presumtiva forskningssamarbeten vill vi påtala att historien är full av exempel på framgångsrika forskningsprojekt som rotts iland av aktörer på betydligt större avstånd från varandra. Bara bland nobelprisen i fysik hittar man flera nobelpristagare som varit verksamma vid olika lärosäten och på ämnet framgångsrika samarbeten med stora avstånd kan man också nämna den internationella rymdstationen ISS, där flera olika länder samarbetar på upp till 400 kilometers höjd. Turligt nog behöver det inte vara fullt så omständligt vad gäller campus Grythyttan och Örebro universitet som ännu befinner sig på samma planet, till och med inom samma länsgränser. Kanske är just därför som universitet, när den här artikeln skrivs, tipsar om den möjliga pendlingen mellan orterna för studenter som har svårt att hitta bostad i Örebro?

Vad som däremot skulle kunna vara ett problem med en flytt av RHS från campus Grythyttan är att man skulle riskera huvudämnets integritet och därmed en del av universitetets unicitet. I Grythyttan har man byggt upp någonting unikt, det har inspirerat andra lärosäten att skapa liknande institutioner och program. Vi var först.

I RHS har Örebro universitet trumf på hand, det är jokern som ingen annan har.

När man nu vill flytta institutionen till Örebro, där man genomför en strategisk satsning på mat och hälsa riskerar ämnet deformeras och skifta fokus till ämnen som andra lärosäten är mer etablerade inom. Dessa ämnen är en viktig del av, men utgör inte allena, måltidskunskapen och Örebro universitet ska inte nyttja måltidskunskapen för att konkurrera med andra inom till exempel nutrition och dietetik. Det vore att konkurrera på någon annans villkor istället för att tillvarata unicitet och typicitet.

I RHS har Örebro universitet trumf på hand, det är jokern som ingen annan har. Idag är vi flera som studerar mot vår master och tänker oss en akademisk karriär där vi bidrar till forskningsämnet. Att ändra riktning på ämnet vore att kväva det i sin linda när det nu inte ens är 30 år fyllda och mer eller mindre hänvisa oss direkt till andra lärosäten.

Anneli Blomé

Lucas Lundahl

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel