Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Enastående enfaldigt"

I en krönika i Expressen riktar professor Leif G W Persson stark kritik mot kammaråklagare Helena Eckerrot Flodin i Örebro.
Hon anser att krönikan är ett rent personangrepp.

Kritiken gäller uppgifter som lämnats ut efter den styckmordmisstänkte 52-åringens självmord.

”Det var dumt av henne till och med enastående enfaldigt” skriver Leif G W Persson i krönikan.

Det han vänder sig mot är kriminaltekniska uppgifter, bevismaterial, som lämnades ut samma dag som 52-åringens tog livet av sig.

Helena Eckerrot ser innehållet i krönikan som ett personangrepp.

- Ett rent ärekränkande personangrepp, säger hon till NA.

Uppgifterna om bevismaterial som polisen har i målet lämnades i ett pressmeddelande.

- I egenskap av åklagare och förundersökningsledare är det jag som gör sekretessprövningen av uppgifter. Men jag var inte ensam om beslutet. Vi hade ett långt möte där polisledning, informationsansvariga och utredare deltog. Jag hade också informerat min närmaste chef och Riksåklagaren. Anhöriga till både offer och misstänkt var i god tid informerade om bevisläget. De har fått den informationen fortlöpande.

Leif G W Persson skriver att åklagaren för säkerhets skulle garnerade sin beskrivning av händelsen med uppgifter av kriminalteknisk natur som skulle visa hur skyldig den misstänkte var.

”Att han själv hela tiden har nekat, att förundersökningen är belagd med sträng sekretess, ännu inte är avslutad och att den sannolikt aldrig kommer att bli offentlig eftersom hon inte hann väcka åtal tycks hon däremot inte ha ägnat en tanke. Bäst att passa på när varken han eller hans försvarare kan käfta emot.”

Helena Eckerrot Flodin säger till NA att det samlade beslutet om att gå ut med information också grundandes på att det var av ett allmänt intresse att få veta vad utredningen gett.

- Vi visste också att anhöriga skulle bli ansatta med frågor från media och ville med den här informationen försöka bespara närstående från frågor.

Kommer du att agera med anledning av krönikan?- Vad skulle det leda till, svarar Helena Eckerrot Flodin.