Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Engagemanget i Örebro Stadsmission ska utveckla det sociala arbetet i Svenska kyrkan

Annons

Svar till Lena Pettersson (NA 7/4)

Hej Lena,

Vad bra att du funderar och reagerar. Vi är glada över engagerade medlemmar som vill diskutera kyrkans framtid och inriktning – du behövs verkligen.

Här kommer ett par kommentarer runt en del av det du tar upp. Kyrkorådet i Örebro pastorat beslöt våren 2014 att initiera en utredning om Stadsmission i Örebro för att utveckla och fördjupa det sociala arbetet. Under 2015 fattade kyrkofullmäktige beslut om att starta en Stadsmission tillsammans med andra och att tillsätta medel under de tre första åren så att verksamheten skulle komma igång – 11,3 miljoner sammanlagt fördelat på de tre åren 2016–2018. Det finns flera Stadsmissioner i Sverige, äldst är den i Stockholm. Västerås och Örebro har kommit till på senare år.

Tanken med de medel du nämner var alltså att bidra till att starta upp en Stadsmission och hjälpa till ekonomiskt de första åren.

Den grundläggande uppgiften för Svenska kyrkans församlingar är att fira gudstjänst, bedriva undervisning, diakoni och mission. Det är många olika verksamheter som ryms inom de områdena och samtliga är till för de människor som bor och vistas i församlingen.

Svenska kyrkan betraktar sig som en folkkyrka vilket innebär att man är välkommen oavsett om man är medlem eller inte. Det förekommer att församlingar i Sverige tar betalt separat av de som inte är medlemmar och kanhända blir det mer vanligt framöver. När vi i Örebro pastorat arrangerar retreater på Solliden betalar du som är medlem mindre i deltagaravgift jämfört med den som inte är medlem.

Tack för att du är medlem och bidrar till att Svenska kyrkans församlingar kan vara mötesplatser för människor i olika åldrar i livets olika skeden. Har du fler frågor och idéer är du varmt välkommen att höra av dig.

Med vänlig hälsning

Ewa Selin

kyrkoherde

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel