Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Engelska skolan: Vi är en skola för alla!

Internationella Engelska Skolans övertygelse är att alla barn oavsett bakgrund kan lyckas om de får möjlighet till utbildning av god kvalitet. Vi har 36 skolor i områden med stora skillnader i demografi och vi brinner för att hjälpa alla elever att nå sin fulla potential.

IES är samarbetspartner till många kommuner runt om i Sverige. Där vår ambition är att vara ett komplement till kommunala skolor, underlätta integration och anpassa oss till det långsiktiga behovet för varje enskilt område.

För att gå i våra skolor behöver man ställa sig i kö. Kön är öppen för alla. Det är ett rättvist system där barnet som stått i kö längst blir erbjuden plats först. På så sätt får alla samma chans, inte bara de som bor närmast.

Vi väljer inte vilka elever som går i våra skolor och kan visa att vi når bättre resultat även för elever som har föräldrar utan eftergymnasial utbildning.

Vi öppnar också skolor i områden med en hög andel utlandsfödda föräldrar och i områden med lägre utbildningsnivå. 38 procent av våra elever har utländsk bakgrund, jämfört med genomsnittet om 25 procent.

Våra skolor har haft en betydande positiv effekt för många områden, såsom Kista och Skärholmen i Stockholm, Fröslunda i Eskilstuna och Söder i Helsingborg. Områden som är starkt segregerade. Trots detta är 97 procent av samtliga våra elever behöriga till gymnasiet. I Örebro är nästan 100 procent av våra elever behöriga, jämfört med 80 procent för samtliga skolor i kommunen.

Vi väljer inte vilka elever som går i våra skolor och kan visa att vi når bättre resultat även för elever som har föräldrar utan eftergymnasial utbildning. I vår skola i Örebro gick i det närmaste 100 procent av dessa elever ut nian behöriga till gymnasiet medan motsvarande siffra för samtliga skolor i Örebro endast var 72 procent. Det är ett tydligt bevis att det är kvaliteten på utbildningen och inte bakgrunden som avgör. Låt oss alla engagerade i skola arbeta för bättre kvalitet på utbildningen i Sverige. Det behövs mer än 3 000 nya skolplatser i Örebro de närmaste åren och vi behöver alla hjälpas åt, för våra barns skull.

Annette Brodin Rampe

vd Internationella Engelska Skolan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel