Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enigt nej till bollhall

En enig miljönämnd säger nej: Det är inte värt att offra Hjärstaskogen för bygget av en Vivallahall. Särskilt som man inte utrett om den går att lägga någon annanstans.

Det är inte ofta miljönämnden avstyrker ett kommunalt förslag, kanske någon gång om året, säger nämndens ordförande Per-Erik Andersson (S). I det här fallet har nämnden framför allt tagit hänsyn till Hjärstaskogens naturvärden.

– Att bryta av ett av de gröna fingrar som kvarstår i Örebro leder till risker för både djur och natur, säger Per-Erik Andersson.

Han förtydligar att miljönämnden inte tar ställning för eller emot en bollhall, utan är en remissinstans till förslaget att ändra detaljplanen för en del av Hjärstaskogen. Beslut om detaljplanen ska fattas av byggnadsnämnden senare i vår – men först ska alla remisssvar gås igenom.

Miljöskäl väger tungt

Men visst väger miljönämndens ord tungt.

– Man får läsa och ta hänsyn och se vad som går att göra. Kan man kompensera på något sätt, vrida byggnaden eller flytta den något, säger kommunalrådet Björn Sundin (S) som har ansvar för området samhällsbyggnad.

Kommunala fastighetsbolaget Västerporten, som planerar hallbygget, tittar redan nu på den typer av åtgärder, berättar han. Däremot ser Björn Sundin inget konstigt i att bara ett alternativ presenteras som förslag till hallbygget.

– Om man anser att det här är det bästa läget så vill man inte utreda fler alternativ i onödan.

Men finns det någon plan B?

– Klart att det finns reservplaner om det inte alls går att vara här. Läget är inte det viktiga utan ATT det byggs en bollhall.

Så det kan hända mycket än?

– 2014/2015 hoppas jag att den är på plats, men fram till dess återstår många beslut och processer, svarar Björn Sundin.

Läs också:

Stor fotbollshall byggs i Vivalla