Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Enklare att pendla

Första etappen i utbyggnaden av resecentrum i Kumla invigdes på tisdagsmorgonen. – Allt för att underlätta för resande och göra staden vackrare, säger Christina Gustavsson, stadsarkitekt i Kumla kommun

Kumla. För alla som pendlar till och från Kumla med tåg och buss, blev tisdagsmorgonen lite extra festlig. Från klockan sex på morgonen fick alla tåg- och busspendlare som passerade frukost. Kumla kommun i samarbete med Trafik i Mälardalen, Regionförbundet och länstrafiken delade ut påsar innehållande smörgås, juice och äpple.

– Vad trevligt, tack så mycket! sa resenären Lennart Hessel när han tog emot påsen med frukost.

Ann-Sofi Stolt från Kumla kommun och Thomas Giege från Hallsbergs kommun passade också på att informera om kommunens energirådgivning till privatpersoner, företag och organisationer.

Politiker och tjänstemän turades om att dela ut frukostpaketen.

– Det blev över 700 stycken, sa politikern Stefan Svensson (S). Och då har ändå inte alla som passerar tagit emot. Vi tror att det är närmare 1000 personer som passerar här varje morgon.

Klockan 11 hölls högtidlig invigning av första etappen i Kumlas nya resecentrum. Entreprenadföretaget NCC har färdigställt en ny bussuppställningsplats, med plats för minst sex bussar, till skillnad från fyra som den rymde förut.

– Vi har utvidgat området söderut och smalnat av Järnvägsgatan några meter, berättade Lars Hallbergson, projektledare för utbyggnaden av resecentrum. 80 nya cykelparkeringsplatser och ett cykelgarage med möjlighet att hyra plats är också planerat.

Ett annat lyft för området är att den försetts med belysning.

– Dels handlar det om att göra det enklare att resa, men också att göra staden attraktivare. Vi är en stad som växer, och med det här knyter vi ihop östra och västra Kumla, på var sida om järnvägen, sa Christina Gustavsson, stadsarkitekt.

Totalt har projektet kostat nio miljoner kronor, två miljoner mindre än planerat. Länstrafiken och Kumla kommun har delat på kostnaden.

Tillsammans klippte kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson (S) och regionstyrelsens ordförande Irén Leijegren det blågula band som fästs mellan två bussar på den nya uppställningsplatsen.

– Låt resan starta här i Kumla.