Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ensamhet berör NA:s läsare: ”Sällan har vi fått så mycket reaktioner”

 
Anders Nilssons krönikor
Visa alla artiklar

Annons

Är ensamheten vår tids stora samhällsproblem? Frågan är berättigad efter NA:s serie om ensamhet som publicerats de senaste veckorna. Det är inte ofta som vi får så mycket reaktioner som vi fått efter dessa artiklar. Dels från läsare som tackar för att vi tar upp ämnet, dels från människor som lever i ensamhet och som delat med sig av hur den påverkar deras liv. Det är gripande berättelser kring ett tabubelagt ämne som vi i vardagen inte pratar så mycket om. Läsare har också hört av sig om tips och råd hur det går att bryta ensamheten. En del har också erbjudit sig att hjälpa dem vi skrivit om.

Inom media är vi ibland snabba att kategorisera olika grupper i samhället. När vi ska berätta om hur ett förslag påverkar människor jämför vi gärna med en normalfamilj. Två vuxna och två barn. Detta trots att ensamhushållet i vissa kommuner är det vanligaste hushållet eller det näst mest förekommande. Vilket i och för sig inte är så överraskande. Många unga lever ensamma. Par som skiljer sig går ofta åt var sitt håll. Bland den kraftigt ökande pensionärsgruppen finns också många som lever i ensamhet

Hennes dröm är att ha någon att bjuda på sin 40-årsfest.

Det finns många orsaker till att drabbas av ensamhet. Det var också orsaken till att vi valde att syna ensamheten lite närmare. Vi har berättat om Mathilda som kastades in i ensamheten när hennes kompisar började att bilda familj och skaffa barn. Räddningen blev en vänskapsapp där hon hittade ett helt nytt nätverk att umgås med. En annan artikel handlade om Hanna som hamnat i ensamhet när all energi gick åt till att stötta ett barn med en funktionsvariation. Orken har inte funnits där för att umgås med eller hitta nya vänner. Hennes dröm är att ha någon att bjuda på sin 40-årsfest. Många som hört av sig känner igen sig i Hannas berättelse. De är i samma situation. En del har också erbjudit sin vänskap. Vi har också skrivit om Christoffer som hamnade i en livskris efter pappans död och en skilsmässa. I hans fall var det en arbetsgivare som uppmuntrade honom att söka hjälp och ta sig ur depressionen.

Det är starka berättelser som skakat om och berört. Vi har fått massor av mejl till redaktionen. Många har känt igen sig. Några har ringt och det har trillat en del tårar. En del vill också att vi skriver mer om ensamhet. De vill läsa om fler berättelser och lösningar.

Det är värst att sitta ensam när det blir helg

Jag har själv sett hur ensamheten påverkar på nära håll. När min pappa dog blev min mamma ensam och jag såg sakta hur hennes livsgnista försvann. Vi barn hjälptes åt att stötta men utan livskamraten vid sin sida i vardagen smög sig ensamheten på. Det var inte alltid vi kunde vara där för henne och hon sa ibland ”Det är värst att sitta ensam när det blir helg”. Det är heller inte lätt att hitta nya vänner och bekantskaper på äldre dar. Relationer är inget som går att beställa. Det är något som måste odlas och växa fram.