Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ensamkommande gav miljonöverskott

31 miljoner kronor – så mycket har kommunen fått i överskott efter att ha tagit emot ensamkommande flyktingbarn. Men ännu vet ingen hur överskottet ska användas.

Kommunen har sedan 2008 ett avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

Detta gör att Örebro kommun årligen får statlig ersättning av Migrationsverket i form av grund- och schablonersättning. Dessa ska bland annat täcka de ensamkommandes boende, skolgång, gode män och särskilda kostnader.

Tidigare i år gjorde statsrevisionen en granskning av kommunens verksamhet för ensamkommande barn. Socialförvaltningen, som ansvarar för att söka och dela ut ersättning inom verksamheten, kunde då påvisa att trots att pengarna fördelats riktigt – gjordes det årligen ett överskott på cirka fem miljoner kronor.

– Man kan konstatera att med facit i hand har verksamheten generat ett överskott de senaste åren. I dagsläget ligger 31 miljoner ackumulerat, berättar Anne Andersson, ekonomidirektör på kommunledningskontoret.

Det är ett miljonbelopp som under åren legat orört. Kommunen har nämligen varken skyldighet att redovisa eller återbetala ersättning från Migrationsverket som blir över.

Rolf Jonsson, ekonom på socialförvaltningen, menar att kassan är för stor för dem att hantera.

– Det har blivit för mycket för verksamheten för ensamkommande, vi kommer aldrig att göra av med de här pengarna, säger han.

Att det blir överskott, berättar Rolf Jonsson, beror på att bidraget från Migrationsverket är anpassat till kommuner som köper platser av privata aktörer.

– Eftersom vi till större del bedriver verksamheten i kommunalt regi så blir det billigare och vi får mer betalt än våra verkliga kostnader, säger han och fortsätter:

– Migrationsverket borde i över lag anpassa och följa upp beloppen bättre, man ska inte gå med oskälig vinst på den här typ av verksamhet, det är ändå gemensamma skattepengar.

I våras startades en utredning för att se över hur överskottet ska användas – men än finns inga beslut.

– Antingen låter man pengarna hamna i den övergripande kommunkassan, eller så använder man dem för att förbättra verksamheten för ensamkommande. I dagsläget räcker det till båda alternativen, menar Rolf Jonsson.

Däremot kan de se ett ökat tryck på kommunen som pågått hela året, då fler ensamkommande flyktingbarn kommit än vad kommunen avtalat för inför detta år.

– Vi ser att vi har en fortsatt utmaning eftersom det kommer nya barn hela tiden, det är skälet till att vi inte har pytsat ut pengarna för fort förklarar Anne Andersson.