Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Entusiasmen har ingen åldersgräns

Annons

I mars lärde jag känna Eva Londos. Vi skulle tillbringa två veckor tillsammans under samma tak i Aten.

Jag hade fått ett journaliststipendium och hon hade fått ett dito av Sveriges författarförbund. Våra två fackförbund delar nämligen radioreportern Ariane Wahlgrens hus vid den branta backgatan Drakou.

Vi hade ingen aning om varandras existens innan vi vid nio-tiden en måndagskväll möttes i huset.

Vi började vänskapen med att gå ut och äta tillsammans.

Eva är numera pensionerad etnolog. Hon har arbetat i många på Jönköpings länsmuseum och undersökt ämnen som bland annat trädgårdstomtar, vad folk har på sina väggar, friggebodar och utsmyckningar samt företeelser på datorfestivalen Dreamhack.

Hon är med andra ord en fascinerande kvinna med ett aldrig sinande intresse för människor och vår kultur. En yrkeskvinna som bidrog mycket till att sätta Jönköpings länsmuseum på kartan under sin verksamma tid. En eldsjäl helt enkelt.

Nu kan inte länsmuseet i Jönköping njuta av hennes undersökningar, utställningar och kreativitet. Dessutom är museet stängt i ett till två år för ombyggnad.

Och jag tänker att pensionsålder ibland är helt fel. När entusiaster som Eva inte längre kan berika så många människor genom ett engagerat arbete på grund av uppnådd ålder av 65.

Men å andra sidan får hon mer tid att sätta färg på sitt eget liv och sina vänners. Det gör hon med mitt och jag är så tacksam.

Mer läsning

Annons