Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erfarna mentorer till stöd åt nyutexaminerade sjuksköterskor

Svar till Specialistsjuksköterska med 30 års erfarenhet i Nerikes Allehanda den 27 maj. Vad gör regionen för seniora specialistsjuksköterskor, frågar insändaren Specialistsjuksköterska med 30 års erfarenhet i Nerikes Allehanda den 27 maj.

Under vintern och våren har det framkommit allt tydligare att sjukhusvården inom Region Örebro län har en mycket pressad arbetssituation, med stor vårdplatsbrist som beror på personalbrist.

Det kan finnas många orsaker till bristen på personal, men det får förödande konsekvenser för vården och patientsäkerheten. Dessutom skapar det stressade och utarbetade medarbetare med sjukskrivningar som följd för de som stannar kvar.Det händer allt för ofta att nyutexaminerade sjuksköterskor hamnar ensamma i mycket ansvarsfulla situationer. Osäkerhet parat med stress skapar en arbetssituation som inte är hälsosam och som dessutom kan göra att sjuksköterskorna inte vill, vågar eller orkar vara kvar i sitt yrke. Dessvärre kan det också sprida sig bland unga studenter att jobbet är för tufft och kräver för stort ansvar när man är ny.

Kristdemokraterna har länge talat om att det behövs seniora sjuksköterskor, som kan fungera som mentorer för nyutexaminerade sjuksköterskor.Äldre sjuksköterskor som är på väg att gå eller har gått i pension skulle med sin erfarenhet och kunskap kunna vara ett stort stöd för nyutexaminerade sjuksköterskor. Mentorerna skulle kunna få en möjlighet att trappa ned sin arbetstid eller vara kvar i tjänst efter pensioneringen, men på mindre tid.

Det verkar inte vara ett vettigt förvaltaskap att inte ta tillvara den erfarenhet och resurs som alla rutinerade sjuksköterskor är. Dels har de en lång och gedigen utbildning men inte minst en oerhört stor kunskap som man bara kan få genom många års arbete.

Kristdemokraterna föreslår att regionen ska utveckla mentorskap för nyutexaminerade sjuksköterskor och på så sätt ta tillvara seniora specialistsjuksköterskor.

Ewa Sundkvist (KD)

oppositionsråd i Region Örebro län

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel