Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eritreansklag ska integälla i Örebro

Regimtrogna eritreaner genomförde en demonstration i Genève på måndagen. Demonstrationens krav var att FN:s säkerhetsråd ska häva sanktionerna mot Eritrea.

Även eritreaner från Örebro deltog.

Vi kan tycka illa om regimen i Eritrea. Vi kan fortsätta påminna om att Eritrea håller den svenske journalisten Dawit Isaak fängslad. Men eritreaner – och andra – som sympatiserar med diktaturen i Asmara får naturligtvis ge uttryck för det. Det ingår i yttrandefriheten att även osympatiska åsikter får torgföras.

Problemet är att regimen i Eritrea utövat påtryckningar mot eritreaner i exil för att få dem att delta i demonstrationen. Eritreaner fick veta av sitt hemlands ambassad att om de inte deltog eller på något annat sätt gav uttryck för sitt stöd åt regimen, så skulle det bli svårt för dem att få visum till Eritrea. Deras släkt i Eritrea skulle också kunna drabbas av åtgärder.

Att eritreanska ambassader utövar påtryckningar mot sina landsmän är väl känt. Regimen förväntar sig att eritreaner i utlandet betalar en ”skatt” till den eritreanska staten på två procent av inkomsten. De som inte betalar, bör nog tänka sig för både en och två gånger innan de överväger att göra ett besök hos släktingar och vänner i hemlandet.

Tiotusentals eritreaner kom till Sverige som flyktingar under det långa kriget mot Etiopien. De kom till ett Sverige där sådant som yttrandefrihet, tryckfrihet och demonstrationsfrihet finns inskrivet i grundlagen.

Men regimen i Eritrea har uppenbarligen en strävan att breda ut sina diktaturfasoner även i andra länder. Eritreaner i Örebro, Stockholm och Göteborg utsätts för påtryckningar som är oacceptabla i en demokrati. Att Eritreas ambassad driver in pengar eller tvingar människor att delta i politiska manifestationer liknar snarast ett slags maffiavälde.

Sådant bör varken Sverige eller något annat land tolerera.

Om regimtrogna eritreaner av egen fri vilja vill demonstrera för regimen i Eritrea är det helt i sin ordning. Men om även andra personer anser sig tvingade att delta i demonstrationer – eller betala ”skatt” till Eritrea – har regimen gått långt över gränsen för vad som är förenligt med normal diplomatisk verksamhet.

Det är svensk grundlag som gäller i Sverige!