Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erkände – ändå frias han

27-åringen erkände för både boende och poliser att han tänt på barnvagnen.
Ändå frias han från mordbranden.

I somras brann det två gånger på ett asylboende i Storå. I båda fallen var den 27-årige mannen – själv asylsökande – inblandad, och för en av mordbränderna har han nu dömts.

Den 22 juni tände han eld på sin egen väska utanför en lägenhet. Den 3 juli brann det igen i samma huslänga, men i en annan trappuppgång. Den här gången var det en barnvagn som stod i lågor. Branden upptäcktes av en boende i trappuppgången efter att 27-åringen ringt på hans dörr. En annan boende släckte branden genom att hälla några hinkar vatten över barnvagnen.

Trots att 27-åringen erkände för flera av de boende samt för två poliser att det var han som tänt på frias han nu av Örebro tingsrätt. Domstolen menar att förutsättningarna för att det ska bedömas som mordbrand inte är uppfyllda.

De som vistades nära branden skadades inte av röken och elden. Det fanns heller ingen risk för att någon annan skulle göra det. Barnvagnen var i stort sett utbränd när branden släcktes och någon ytterligare rökutveckling fanns det därmed ingen risk för.

Mannen döms dock till två års fängelse för den första mordbranden, dödshot mot poliserna och en kvinna samt andra brott. Han utvisas ur landet och får inte återvända förrän 2024.