Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erkänn den misslyckade coronastrategin

Jag har sedan februari med tre insändare i NA varnat för Folkhälsomyndighetens (FMH)/regeringens släpphänta coronastrategi.

Jag är nog en av få? som föreslog tidiga restriktioner och en tidsbegränsad ”lockdown, ”förutom nödvändiga verksamheter och utevistelse. Jag var övertygad när en ”fiende” försöker ta sig in, måste man snabbt ”stänga alla dörrar” man kan!

Dessutom gick Sverige tvärs emot alla övriga länder!

Nu ropar plötsligt oppositionens politiker att Sverige måste byta pandemistrategi. Det är naturligtvis riktigt, även om det är en fem-i-tolv-taktik.

Den ojämna smittspridningen borgar för teorin om smitthärdar, så kallade ”kluster,” med lokala utbrott. Inför sommaren med ökat resande torde då risken för smittspridning öka särskilt på turiststråken, där folk samlas. Dessutom orkar nog folk snart inte längre följa viktiga restriktioner om distans.

Oavsett vågor/kluster måste man på allvar börja agera för att skydda de som inte kan göra egna val för att skydda sig själva – främst de i äldreomsorgen och de som måste åka kollektivtrafik.

Jag tror ändå det finns en liten möjlighet att trycka tillbaka smittan, för att undvika ett oerhört utdraget förlopp. Det bör då handla om förutom smittspårning med uppföljande åtgärder, skyddsutrustning, organisation och logistik.

Det känns dock inte meningsfullt att förslå något konkret i nuläget så länge FHM och regeringen vägrar erkänna sin misslyckade coronastrategi.

”Per – bara en pensionär”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel