Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ernkrans (S) sviker den fria akademin

Förra veckan kom nyheten att Örebroläkaren Jonas Ludvigsson har valt att avstå fortsatt covidforskning efter att ha mottagit hot och hat på internet. Det är helt oacceptabelt och belyser vikten av att skydda forskare och den högre utbildningen från yttre påverkan. Det är hög tid att den akademiska friheten skrivs in i grundlagen.

Högskoleministern Matilda Ernkrans (S) svar har varit att ett lagförslag läggs fram i riksdagen i april. Det är en följd av den forskningsproposition som Centerpartiet och Liberalerna tillsammans med regeringen har förhandlat fram. Liberalernas ingång har varit att skydda lärosätenas autonomi och forskares oberoende. Men det räcker inte att skriva in den akademiska friheten i högskolelagen.

Bland annat skrev statsvetaren Leif Lewin på DN Debatt att ett tydligare grundlagsskydd behövs på grund av den globala demokratins allvarliga läge.

Liberalerna och Liberala Studenter vill grundlagsskydda den akademiska friheten och säkerställa dess självklara plats i rättighetskapitlet i regeringsformen. Det hade gett ett starkare skydd över tid men också skickat en tydlig signal att vi står upp för universitetens och forskarnas rätt att tänka fritt, snarare än att tänka rätt.

Flera remissinstanser har gett stöd för Liberalernas linje. Bland annat skrev statsvetaren Leif Lewin på DN Debatt att ett tydligare grundlagsskydd behövs på grund av den globala demokratins allvarliga läge. Även flera lärosäten samt SULF, den fackliga organisationen för universitetslärare, forskare och doktorander har instämt i det.

I forskningspropositionen som nu ligger på riksdagens bord finns skrivningar om behovet av en grundlagsutredning. Vi uppmanar regeringen att agera på detta.

Det är hög tid att högskoleministern visar att hon tar hoten mot den akademiska friheten på allvar.

Utan Liberalerna hade frågan inte varit på tapeten. En anledning till ministerns ointresse kan vara att ett grundlagsskydd inte bara hade tagit sikte på nättroll, utan också på klåfingriga politiker.

Oavsett om det har gällt jämställdhet eller något annat område har regeringen varit snabb med att framhålla att deras hjärtefrågor är i behov av statlig styrning. Vår ingång är att lärosätena själva fritt ska förfoga över sina resurser i så hög grad som möjligt.

Trots sin centrala roll i vår demokrati åtnjuter den svenska akademiska friheten i dagsläget ett alltför svagt skydd. Politiskt tillsatta rektorer, brister i det kollegiala inflytandet och en tradition av stark statlig styrning gör att Sverige har fått lågt betyg i internationella jämförelser.

Det är hög tid att högskoleministern visar att hon tar hoten mot den akademiska friheten på allvar.

Willhelm Sundman

Liberalerna, oppositionsråd Region Örebro län

Maria Nilsson

Liberalerna, riksdagsledamot och högskolepolitisk talesperson

Christoffer Heimbrand

ordförande Liberala Studenter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel