Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ernst renoverar Björskogsnäs

Björskogsnäs utanför Grythyttan blir inspelningsplats för TV4:s Sommar med Ernst. Även julprogrammet ska produceras här.– En fantastisk möjlighet, säger Ola Ström, kommunchef i Hällefors.

Inspelningen av tv-programmet Sommar med Ernst, producerat av TV4, sker under maj och juni vid det utvalda huset på Björskogsnäs, strax utanför Grythyttan. Det är byggnaden som ligger närmast naturreservatet som valts ut, där Ella Andersson var den sista bofasta personen. Huset ägs av Hällefors kommun men har stått tomt i många år.

– Vi får en massa ansökningar från folk om tänkbara byggnader, sedan letar vi aktivt också. I processen fick vi tips om Björskogsnäs, säger Christopher Falk, projektledare för programmet.

Produktionsbolaget söker olika kvaliteter på byggnaderna Ernst Kirchsteiger ska jobba med.

– Det får inte bli för lika säsong till säsong. Nu var vi ute efter ett vanligt hus eller torp. Då kändes det här helt rätt. Dessutom är naturomgivningarna helt otroliga. Utomhusmiljön spelar stor roll, är minst lika viktiga, säger Christopher Falk.

Att Ernst Kirchsteiger har en klar koppling till Grythyttan är en bonus tillägger produktonsbolaget. Han har arbetat på Grythyttans gästgivaregård och är väl förtrogen med trakten.

– Ernst ska bli inspirerad av huset och känna för det, säger Clara Ytterborn för TV4.

Allt går ut på att huset ska renoveras och arbetet sker i samarbete med Hällefors kommun. Eftersom projektet sker inom ett naturreservat har tillstånd av länsstyrelsen krävts.

Från kommunens sida ser man detta som en stor möjlighet. Kommunalråd Annalena Jernberg (S) har tidigare sagt att den aktuella byggnaden måste åtgärdas, att den inte ska stå och förfalla. Akuta insatser har gjorts, men en plan för framtiden är nödvändig.

Kommunchef Ola Ström berättar att kommunen i och med detta passar på att göra ett grundjobb i renoveringen av huset. Kommunen ska också åtgärda vägen som är i dåligt skick. Totalt beräknar Ström att kommunens kostnad hamnar på 1–2 miljoner kronor.

– Väl investerade pengar. Nu kan vi skapa en långsiktig lösning, kanske ett Naturens hus eller något liknande, säger Ström.

Han framhåller att projektet också har ett stort symbolvärde och kan ge många ringar på vattnet, inte minst när det gäller marknadsföring.

–Man talar om Ernst-effekten. Tv-tittare vill se verkligheten och det kan gynna besöksnäringen, säger Ström.

Totalt åtta program ska spelas in under vinjetten Sommar med Ernst. Men enligt uppgift är det inte slut där. Även Jul med Ernst ska produceras på Björskogsnäs.