Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Erotisk choklad i församlingshemmet

En ny choklad- och matmässa öppnar i Nora nästa helg med ett 30-tal utställare – däribland en singelkille som visar erotisk choklad. Bakom arrangemanget står Ingela Svedbro som driver landets enda chokladskola.

– Det blir en riktig frossarfestival, choklad är ju gudarnas frukt, säger Ingela Svedbro som vet vad hon talar om. Hon är pralinör och konditor i tredje generationen.

Chokladskolan öppnade hon i september 2009 och har sen dess haft 300 deltagare från hela landet. Ett 20-tal av dem visar nu i församlingshemmet upp vad de lärt sig, och bjuder på provsmakning.

– Det blir ett väldigt brett spektra med avancerade chokladhantverk där deltagarna valt olika teman, förklarar Ingela.

Däribland Andreas Kidelius, 13 år, som startat en chokladfabrik i Värmdö med sin lillebror Alexander, 11 år, som säljansvarig och deras morfar som försökskanin. En grisbonde från Köping gör traktorer av choklad.

– Och en kille som är singel har valt erotiskt tema, avslöjar Ingela.

Norabon Maria Andersson ställer ut för första gången med praliner hon gjort hemma i köket. Jättepirrigt och superspännande, men kul ska bli, tycker hon. Efter att ha gått en prova-på kurs var hon helt såld.

– Jag jobbar som sjuksköterska och det är såna kontraster, och jag älskar det där sista piffet, att göra pralinerna fina.

Ett 50-tal företag är involverade i evenemanget. Matmässan med lokala producenter hålls i biblioteket och chokladverkstaden för barn i chokladskolans lokal på Hagby.

Där får de modellera i choklad, gjuta sina händer i kakao och mycket annat med poeten My Rådmark som ledare.

”Ska slå Grythyttan”

I församlingshemmet bjuder Anders Wallén på sång och musik och läser ur sin senaste bok. Anna-Lena Schöllin håller i kafét och har bakat drottning Kristinas historiska mandeltårta. En småkakstävling ingår också.

Mässan öppnar på lördag kl 10-16 och fortsätter söndag 10-14. För barn under 13 är det gratis, men för vuxna inträde 50 kronor. Ingela Svedbro tror på succé och tusentals besökare.

– Och självklart ska det bli en återkommande tradition.

– Nora ska bli landets mathantverks-stad, vi ska slå Grythyttan.

THOMAS ERIKSSON