Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erotisk choklad i församlingshemmet

En ny choklad- och matmässa öppnar i Nora nästa helg med ett 30-tal utställare – däribland en singelkille som visar erotisk choklad. Bakom arrangemanget står Ingela Svedbro som driver landets enda chokladskola.

Annons

– Det blir en riktig frossarfestival, choklad är ju gudarnas frukt, säger Ingela Svedbro som vet vad hon talar om. Hon är pralinör och konditor i tredje generationen.

Chokladskolan öppnade hon i september 2009 och har sen dess haft 300 deltagare från hela landet. Ett 20-tal av dem visar nu i församlingshemmet upp vad de lärt sig, och bjuder på provsmakning.

– Det blir ett väldigt brett spektra med avancerade chokladhantverk där deltagarna valt olika teman, förklarar Ingela.

Däribland Andreas Kidelius, 13 år, som startat en chokladfabrik i Värmdö med sin lillebror Alexander, 11 år, som säljansvarig och deras morfar som försökskanin. En grisbonde från Köping gör traktorer av choklad.

– Och en kille som är singel har valt erotiskt tema, avslöjar Ingela.

Norabon Maria Andersson ställer ut för första gången med praliner hon gjort hemma i köket. Jättepirrigt och superspännande, men kul ska bli, tycker hon. Efter att ha gått en prova-på kurs var hon helt såld.

– Jag jobbar som sjuksköterska och det är såna kontraster, och jag älskar det där sista piffet, att göra pralinerna fina.

Ett 50-tal företag är involverade i evenemanget. Matmässan med lokala producenter hålls i biblioteket och chokladverkstaden för barn i chokladskolans lokal på Hagby.

Där får de modellera i choklad, gjuta sina händer i kakao och mycket annat med poeten My Rådmark som ledare.

”Ska slå Grythyttan”

I församlingshemmet bjuder Anders Wallén på sång och musik och läser ur sin senaste bok. Anna-Lena Schöllin håller i kafét och har bakat drottning Kristinas historiska mandeltårta. En småkakstävling ingår också.

Mässan öppnar på lördag kl 10-16 och fortsätter söndag 10-14. För barn under 13 är det gratis, men för vuxna inträde 50 kronor. Ingela Svedbro tror på succé och tusentals besökare.

– Och självklart ska det bli en återkommande tradition.

– Nora ska bli landets mathantverks-stad, vi ska slå Grythyttan.

THOMAS ERIKSSON