Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ersätt utlåningen med fler riktade välfärdssatsningar

Replik

Som vanligt är jag som socialist och Lars Ströman som socialliberal helt överens på många områden. Såsom i NA den 21 september om Villaägarnas politiska talespersons nedsättande uttalande om hyresgästernas inställning till samhället. I samhällsekonomiska frågor har jag dock mina invändningar.

Som Lars konstaterar har vi ingen hög skattetryck i Sverige, det är bara de som borde ha råd att betala mera i skatt är högljudda kritiker av de skatter just dom i rättvisans namn belastas med. Samtidigt är de högljudda förespråkare för de skattefinansierade bidrag som just dom har nytta av. Detta leder till det mest allvarliga hotet mot den svenska välfärden, inte brist på halvledare men brist på jämlikhet.

Genom att via bankerna låna ut pengar för bostadsköp förpliktar sig staten att se till att det hela tiden finns bostadsköpare som har råd att betala ständigt stigande bostadspriser.

Vidare är statsskulden inte under 40 procent av BNP så som icke samhällsekonomer och Lars beskriver den. Den i omlopp varande penningmängden är även den att betrakta som statsskuld. Den svenska staten garanterar värdet på varje i omlopp varande svensk krona. Dess ekonomiska politik styrs av att alla kronor, som ägs av privata innehavare, måste behålla sitt värde.

Genom att via bankerna låna ut pengar för bostadsköp förpliktar sig staten att se till att det hela tiden finns bostadsköpare som har råd att betala ständigt stigande bostadspriser. Genom att använda statligt förvaltade fonder till köp på börsen förpliktar sig staten att se till att det hela tiden finns aktieköpare som har råd att betala ständigt stigande aktiekurser.

Båda åtaganden strider käpprakt mot ett strävande efter en effektiv innovativ ekonomisk utveckling som gynnas av ett på ekonomiskt jämlikhet baserad samhälle. Utlåningen kan ersättas av riktade välfärdssatsningar och fondplaceringarna kan styras mot samhällsutvecklande investeringar.

Kick Leijnse

samhällsekonom

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel