Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Estelle - nu är det dags att vända blad

Annons

När det i fredags kungjordes att den nyfödda prinsessan får namnet Estelle Silvia Ewa Mary hajade jag och många med mig till. Estelle var ju en riktig högoddsare. Och som många gör vid sådana här tillfällen började jag genast att googla på namnet.

Träff efter träff handlade om hudvårdsprodukter från Estelle Thild. De beskrevs som ekologiska och för ett ögonblick fick jag för mig att Victoria hade sökt inspiration i familjens badrumsskåp. Men snart föll det hela på plats.

En googlesökning lite senare visade att Folke Bernadottes hustru hette Estelle, amerikanska och född Manville.

Folke Bernadottes humanitära och diplomatiska insatser är välkända. Han var ledande när det gällde de vita bussarna under Andra världskrigets slutskede, en aktion som räddade livet på tusentals människor. Senare arbetade han som medlare i konflikten mellan judar och palestinier i slutet av 40-talet. 1948 blev han mördad i Jerusalem.

Hans insatser har emellanåt ifrågasatts men i en släkt där vissa medlemmar öppet frotterade sig med nazistkoryféer framstår han som ett föredöme. Till historien hör också att vigseln mellan Folke Bernadotte och Estelle Manville var den första där en medlem av en europeisk kunglig släkt gifte sig på amerikansk mark.

Jag vill gärna tro att Victoria och Daniel har tänkt på allt det här när de bestämde sig för att döpa sin bebis till Estelle. Och utan att vara rojalist tycker jag att det är ett bra val, även om många associerar till chips när de hör namnet Estelle.

Jag uppfattar namnet Estelle som en diskret markering. Ungefär som att nu är det dags att vända blad.

Lite senare på fredagseftermiddagen lyssnar jag på P1:s Studio Ett. De inleder med att ringa upp Herman Lindqvist i Paris.

Han är upprörd, milt sagt. Victoria och Daniel har en plikt: ”att förvalta den svenska historien”. Namnet Estelle ”låter inte svenskt och konungsligt”, tillägger han. Samtidigt tar han heder och ära av Folke Bernadotte: Han var aldrig någon prins – han var ”bara en greve”. Och ska man tro Herman utgör Victorias och Daniels ”vardagliga” och ”moderna” namnval en fara för den svenska monarkin. De är inga vanliga föräldrar förkunnar Herman. Och om de inte förmår att leva upp till att förvalta den svenska historien. Ja, då är de inte lämpade för uppgiften.

Plötsligt har Republikanska föreningen fått en potentiell supporter.

En sårad rojalist.

Mer läsning

Annons