Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Etna är en Europas högsta aktiva vulkan. Från min balkong hade jag en utmärkt sikt över vulkanen. Jag noterade att ånga hela tiden steg från toppen. Meteorologen i mig vaknade till liv och tyckte att det var lustigt att Etna verkade som en molnfabrik.

Annons

Årets semester tillbringades på den italienska ön Sicilien, en ö kanske mest känd för sin maffia, La Cosa Nostra. Vädret under veckan, klarblå himmel och strålande sol som gav drygt 35 grader varmt, borgade för en semestervecka utan tanke på jobbet. Men tji fick jag då jag anlände till Taormina, en pittoresk liten stad några mil norr om vulkanen Etna. Från min balkong hade jag en utmärkt sikt över vulkanen och jag noterade att ånga hela tiden steg från toppen. Efter ett tag noterade jag även att det bildats moln ovanför toppen på en annars klarblå himmel. Då vaknade meteorologen i mig till liv och tyckte att det var lustigt att Etna verkade som en molnfabrik.

Vulkanutbrott kan påverka klimatetEtna är en Europas högsta aktiva vulkan, och en väldigt aktiv sådan. Bara i år har ett par mindre utbrott registrerats. Vulkanutbrott kan faktiskt påverka klimatet. Stora utbrott kan fylla den övre atmosfären med oftantliga mängder stoftpartiklar som sedan sprids över hela jorden. Partiklarna reflekterar en del av den inkommande solstrålningen och därmed kan ett vulkanutbrott leda till en avkylande effekt på klimatet vid jordytan. Exempel i historien på detta är bland annat Tamboras (Indonesien) enorma utbrott 1815 som ledde till att det 1816 blev så kallt i stora delar av Europa och Nordamerika att det kallades året utan sommar.

Annons