Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett 30-tal tjänster föreslås försvinna

På onsdag morgon ska alla Kumlarektorers sparåtgärder presenteras under barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott.

NA har tagit del av deras skrivelser, som i många fall är mycket alarmerande.

Minst ett 30-tal tjänster dras in från förskola och skola i de sparförslag som rektorerna lämnat.

Här är en genomgång av några av Kumlas skolor och av de följder som rektorerna fruktar:

Kumlaby skola: Rektorerna ser en risk att föräldrar kommer att flytta sina barn från skolan då de på grund av för liten personalstyrka inte längre känner att det är tryggt att ha barnen där.

Vialundskolan: Det finns i dag lärare som är sjukskrivna på grund av för hög arbetsbelastning. 15 elever i årskurs 9 var i mars inte behöriga till gymnasiet.

Som sparåtgärd föreslås bland annat indragning av fyra assistenttjänster, något som rektorn tycker strider mot skollagen då det på skolan finns elever som enligt sina åtgärdsprogram har rätt till assistenthjälp.

Skogstorp: Störst besparing läggs på kontot för läromedel, men även personal-sidan berörs. Planeringstiden i förskolan och förskoleklass minimeras och kommer att påverka kvalitén.

I grundskolan kommer basgrupperna att vara på upp emot 34 elever, för att de ska kunna få sin garanterade tid efter timplanen.

Tallängen/Romarebäcken: Rektorn tycker att neddragningarna är ”huvudlösa”

om de genomförs. Rektorn påpekar även att det i dagsläget finns så mycket överinskrivna barn att två nya förskolor skulle kunna öppnas.

Haga: Rektorn beskriver hur kvalificerad och kompetent personal tenderar att söka sig bort från kommunen och att möjligheten till nyrekrytering minskar, då en negativ bild av kommunen som arbetsgivare sprids.

Rektorn ser även en risk att kommunen får betala vitesförläggande då det som föreskrivs i skollagen inte uppfylls.

Ekeby: Rektorn ställer sig frågan om det är enbart förvaring av barn som kommunen vill ha, och med ännu lägre måluppfyllelse än i dag.

Kulturskolan: Ser det som orättvist att de tvingas dra ned på sin verksamhet, trots att de förra året gick plus. I praktiken är det en musikskola, inte kulturskola, skriver rektorn då skolan aldrig haft möjlighet att fastanställa lärare i andra ämnen än musik.

Redan innan Kumla kommun tagit ställning till att banta sin lärarkår i grundskolan med 14,6 tjänster är kommunen sämst i klassen.

Med en lärartäthet på 7,7 lärare på 100 elever ligger Kumla kommun i botten bland länets kommuner, enligt Skolverkets statistik för läsåret 2009/10.

Närmast skuggas Kumla av kriskommunen Laxå som lyckas vara bättre med sina 8,0 lärare per hundra elever. Länets högsta lärartäthet finns i Hällefors med tio lärare på hundra elever.

Läs mer i onsdagens NA.