Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett allt mer jämlikt samhället - eller - absurd jämlikhet

Från det kungliga jämlikhetsverket i Stockholm utgick ett påbud att hela landet skulle jämlikas. Detta påbud hade uppenbarligen sin grund i att dagens könsmedvetna kvinnor kände sig kränkta över att nödgas passera gatan på övergångsställen där det alltid är en man, det vill säga ”herr Gårman”, som ger dem besked om var de ska gå.

Som den observante gångtrafikanten i Örebro har uppmärksammat håller kommunen på att anpassa sig efter detta påbud. På allt fler övergångsställen har man nu bytt ur herr Gårman-skyltarna mot skyltar som föreställer hans sköna hustru, fru Gårman – därmed erbjudande även det ”täcka könet” att trafiksäkert gå över gatan utan att behöva känna obehaglig mansdominans. På övergångsställena runt det nya parkeringshuset vid USÖ, och på många andra ställen i staden, kan damerna nu glädjas åt denna kommunala omsorg.

Så långt är allt gott och väl. Men aningen bekymmersamt är det att den som designat fru Gårman-skylten troligen är en man. Detta eftersom han inte har försummat den något fylliga barmen, medan han däremot inte varit helt up to date med det kvinnliga modets svängningar.

Det visar sig nämligen att damer som i dag går över gatan inte längre täcker sin nedre del med kjol. Med hjälp av kikare från sovrumsfönstret på Honolulugatan har undertecknad utfört en empirisk studie av de damer som passerar övergångsstället vid USÖ. Det visar sig då att av 100 damer är det endast 2½ som bär detta plagg. (Den halva damen beror på att studien omfattade totalt 200 personer av detta kön.)

I vårt grannland Danmark tillfredsställer man jämlikhetsbehovet på ett smartare och för skattebetalarna angenämare sätt. Genom att använda en Gårman-skylt som helt enkelt föreställer en människa slår man tre flugor i en smäll. Det innebär att och varken han-, hon- eller henpersoner behöver känna sig kränkta.

Ingen hade väl kunnat ana att av landets mest progressiva jämlikhetssamhällen är det Svennevad som förmodligen intar toppositionen. Sedan nära nog tidernas begynnelse har man i Svennevad kunnat gå över vägen på två övergångsställen. Nu har man anpassat sig till den nya tidens könsmedvetenhet så att Svennevads-damerna nu tryggt kan passera på det övergångsställe som uteslutande försetts med fru Gårman-skyltar.

Man skulle nu kunna tänka sig att nästa steg i kommunens jämlikhetsprogam gäller Örebros många cykelvägar. Dessa särskilda vägar för velocipedryttare (som cyklister hette förr) har alltid av gammal förkastlig tradition markerats med en herrcykel (med stång, som man tidigare kunde skjutsa flickvännen på). Men dagens jämlika kvinna accepterar, med rätta, inte sådan gammal manschauvinistisk slentrian. Och med tanke på att i dag är mer än 75 procent av alla velocipeder damcyklar finns det alltså flera skäl till att kommunen fortsätter med könsbyten av detta slag.

PS.

Läste just i senaste Grönköpings Veckoblad att man i jämlikhetsutjämnande syfte ska ersätta den månghundraåriga guldtuppen på Läspekyrkan med en förgylld höna. Om denna metropol i Västergötland mellan Skövde och Hjo är så framsynt, förmodar jag att inte heller Örebro har försummat att ha guldtuppen på Nikolaikyrkan i tankarna.

”Yoldiacalle”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel