Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett avstamp för ökad delaktighet

Projektet Stjärnan ska vara avstampet in på den reguljära arbetsmarknaden och en väg in i samhället. På lördag har man öppet hus.

Idén är att projektet ska vara en plattform som skapar trygghet och möjlighet att skapa ett socialt sammanhang igen. För människor som på grund av lång arbetslöshet eller sjukskrivning hamnat vid sidan av samhället. Här kan också invandrare eller personer med funktionshinder få en nystart.

– Projektet Stjärnan är en viktig del i samhället. Vi jobbar för deltagarna som ofta hamnat mellan många olika stolar, säger projektledare Anneth Gustafsson.

Hon är anställd av stiftelsen Activa som driver projektet. Man håller till i den ekonomiska föreningen Companiets lokaler och driver även föreningens second-hand-butik.

– Människor ska integreras i samhället, men sedan är det viktigt att gå vidare - att interageras, bli delaktig, påpekar Anneth.

Självbärande

Förutom målet att människor ska komma ut på arbetsmarknaden är att butiken i huset ska bli självbärande. Ingela Andersson och Ingmarie Bosshammar sköter om affärsdelen.

– Min dröm är ett riktigt jobb, en lön att leva på. Inte vara bidragsberoende. Att arbeta i butiken är både utvecklande och roligt, säger Ingela.

Dåligt rykte

– Projektet Stjärnan har fått lite dåligt rykte. Oförtjänt. Därför vill vi visa och berätta vad vi gör, säger Kia Enström som ansvarar för det öppna huset på lördag.

Aktiviteten har fått namnet Eko från andra sidan, vilket anspelar på att verksamheten är placerad på andra sidan järnvägen i förhållande till centrum. Fler butiker och verksamheter på gatan kommer att ha öppet den här dagen. Projektet Stjärnan ska bjuda på underhållning av Sven Eriksson, föreläsning om mat av Marie-Louise Danielsson Tham och det blir godisregn till barnen.