Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett bad i havet eller kanske i badkaret?

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Många har säkert märkt att vinden har stor betydelse för vattentemperaturen. Det blir varmt i vattnet vid pålandsvind och kallt när det blåser från land.

Det beror på att när vinden blåser in mot land kommer det varma ytvattnet in, tvärtom när det blåser ut. På vissa platser är denna effekt större än på andra. Havet är ett attraktivt badställe under sommaren, men vissa dagar kan det vara olyckligt kallt. Detta pga ett fenomen som kallas "Up-welling".

Up-welling är något som inträffar, speciellt vid kuster där det blir djupt fort, när vinden blåser längs med kusten. Vinden får ytvattnet på havet att strömma, men på grund av jordens rotation så strömmar inte vattnet i samma riktning som vinden utan vrider av åt höger. Detta innebär att om man står på stranden med vinden i ryggen och har havet till höger om sig och land till vänster så orsakar vinden en ström av ytvatten rakt ut från land.

När då ytvattnet försvinner ut till havs måste det ersättas av någonting och det blir då det kalla bottenvattnet som börjar välla upp. Då kan temperaturen i vattnet sjunka ner mot 5-10 grader i värsta fall. Så om ni ska ta en tur ner till Sydkusten kan det vara ett tips att ta sig ett dopp vid ostliga vindar, medan badkaret kan vara ett tips vid västlig vind.