Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett enda exemplar har lämnat tryckeriet

SKÖLLERSTA. Nu finns Sköllerstabygdens hembygdsbok till påseende. För drygt en vecka sedan hämtades det första exemplaret på tryckeriet i Hallsberg.

Annons

Arbetet med att göra bok av de tusentals bilder som NA:s tidigare lokalredaktör Gunnar Hjalmarsson skänkt till hembygdsföreningen har dragit ut på tiden. Allt var klart att gå i tryck när det upptäcktes att alla texter saknades på ”tryckplåtarna”.

Närketryck har sedan den upptäckten jobbat lite vid sidan av sina redan inbokade jobb med att återskapa dokumentet.

En del klar

Samma dag som Åkerby hembygdsgård öppnade för sommaren, förra måndagen, hämtade Berit Forsberg, ordförande i hembygdsföreningen det första exemplaret av boken. Hittills är det endast den del som rör Sköllersta som är klar, efter sommaren kommer delen som handlar om Boo och Hjortkvarn och till sist, under hösten de två banden med bilder från Pålsboda.

Beställningslista

Den rykande färska boken finns än så länge bara i ett exemplar.

– Den ligger framme på hembygdsgården och så kan man skriva upp sig på en beställningslista, säger Forsberg.

Beställningslistan för Sköllerstaboken har hunnit fyllas på och redan har en person beställt Pålsbodaböckerna, trots att de ännu inte finns att bläddra i. Intresset gläder Berit Forsberg.

– Hela idén från början att bilderna inte bara skulle stå och damma i ett arkiv utan att någon får se dem.

2 000 bilder

Bilderna i boken är tagna av Gunnar Hjalmarsson, som mellan 1957 och 1985 jobbade som lokalredaktör i trakten. När han pensionerade sig sorterade han alla sina negativ och skrev texter till dem. Sedan kom han med sina negativlådor till hembygdsföreningen. Det var sammanlagt 2 000 bilder i fem stora kartonger.

– Han var inte aktiv i föreningen så han var ett riktigt fynd när han kom med alla sina bilder.

För att få plats med alla bilder är boken uppdelad i fyra delar. En del för Sköllersta, en för Svennevad och Boo och två för Pålsboda.

Bilderna är väldigt blandade och Gunnar har dokumenterat allt från jubilarer till sporthändelser. Berit tror att speciellt de gamla klassfotona och sportfotona kommer göra att folk kommer köpa böckerna för att kunna titta på bilder av sig själv och vänner från förr.