Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett fång rosor till alla politiker

Annons

Jag tänkte att årets sista krönika från mig skulle få vara en tillbaka blick och reflektion över vad 2015 fört med sig.

Mest för att kunna sprida lite beröm över de som gjort sig förtjänta av de, men också en reflektion över att det vi ser som självklart inte är det för alla människor, varken i Sverige eller världen i övrigt.

Jag börjar med yttrandefriheten. Tänk att en socialdemokrat i Askersund får skriva vad han vill i en liberal tidning. En ynnest kan jag tycka, och här vill jag då börja med att sprida lite rosor (röda förstås). Tack NA för möjligheten och för att ni på ert sätt kan sprida det fria ordet. Detta är långt ifrån självklart i andra länder.

Jag är medlem i ett politiskt parti. Jag väljer själv vilket. Ingen annan kan bestämma var jag hör hemma. Jag måste med respekt bemöta dem som jag ibland kallar för politiska motståndare. Även de som står långt ifrån mina värderingar. Alltså vill jag sprida lite rosor till det system vi har som gör detta möjligt och det parti som stöttar mig i mitt nuvarande uppdrag. I vår del av världen kallas detta för demokrati.

Det är inte alls självklart i alla länder. I exempelvis Saudiarabien firade man att kvinnor fick vara med att rösta. Fast de fick bara rösta lite och med en mängd begränsningar. Inget bra alls.

Det finns en mängd politiker i landet, på kommunal nivå, regional nivå samt i vår riksdag. Alla dessa män och kvinnor behöver också få rosor utdelade. En del tar sin fritid i anspråk, andra ägnar hela sitt liv åt politiken. Men alla dessa måste erhålla en eloge för sina insatser.

Jag är förstås part i målet, men jag tycker faktiskt att dessa politiska hjältar mer ska hedras än förlöjligas och hånas. Därmed inte sagt att vi som politiker inte ska granskas och sättas åt när så behövs. Så det blir ett fång rosor till alla politiker också ... Mitt i allt behöver kanske ett varningens finger sättas upp! Vi måste alla hjälpas åt att försvara vår demokrati, alla har ett ansvar för det. Då duger det inte att säga att ”det är väl rätt bra att man fjuttar på en tilltänkt flyktingförläggning”. Bara uttalandet är en mycket farlig väg.

Det är precis samma metoder som exempelvis IS och andra terrororganisationer ägnar sig åt. Att tycka det är okej är alltså att bejaka terrorism! Ogillas och ger inga rosor från mig i alla fall!

Vi behöver alltså samla vårt land, alla kan bidra oavsett politisk åskådning. Så länge den åskådningen bygger på demokratisk grund, vill säga. Kan vi klara det så kommer vi gå stärkta ur denna svåra tid med ett stort tryck på vårt land med hög flyktinginvandring.

Klarar vi av uppdraget att på alla nivåer stå upp för mänskliga rättigheter, demokratins grundvalar, ja då kommer vi kunna se tillbaka på 2015 med stolthet. Vi kan med dessa grunder också bygga samhället vidare i positiv anda.

Som närking måste jag väl ändå avsluta med något mer negativt: sommaren var inte så värst ...

God 1ul och Gott nytt år på er alla! Var ni är, var ni än bor!

Per Eriksson

Kommunalråd i Askersund (S)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons