Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett fattigt och förfärligt sommarlov

För många barn är sommarlovet fantastiskt. Det är en tid för lek, glass, bad och resor. Men för barn som växer upp i barnfattigdom kan sommarlovet förknippas med en klump i magen. Klasskompisar reser till sommarstugan, besöker släkt eller ser nya ställen. Men långt ifrån alla. Nästan allt kostar pengar.

Pandemin har gjort det svårare. Fler vuxna saknar jobb och långtidsarbetslösheten har ökat, samtidigt visar våra studier att de bidrag som tidigare var fattigdomsbekämpande inte längre har samma utjämnande effekt. Rädda Barnen finns på plats i en majoritet av Sveriges kommuner och vi ser hur pandemin har tydliggjort hur många barnfamiljer fått det allt sämre. Många har inte pengar så att det räcker till basvaror. För första gången i modern tid har vi delat ut mat till familjer i Sverige.

Många barn känner en oro för familjens ekonomi och tackar nej till aktiviteter som kostar. Många skäms. För att klumpen i magen inte ska bli större när barnen återvänder till skolan kan skolpersonal ställa frågor om sommarlovet som alla barn kan svara på utan att behöva jämföra sig. För vissa barn har gjort många och spektakulära saker. Andra har inte gjort något alls.

Men framförallt måste beslutsfattare prioritera bekämpning av barnfattigdom, både kompensatoriska åtgärder som avgiftsfria fritidsaktiviteter och i form av system som gör att färre familjer behöver leva i ekonomisk utsatthet. Alla barn ska ha samma möjligheter oavsett pandemi, sommarlov eller ekonomiska förutsättningar.

Helena Thybell

generalsekreterare på Rädda Barnen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel