Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett fifflande folk

Annons

Bergslagen Gunnar Myrdal, tidigare nobelpristagare i ekonomi och handelsminister, var tillsammans med sin hustru Alva framgångsrika i det socialdemokratiska folkhemsbygget. För Gunnar Myrdal var svenskarnas pålitlighet avgörande för landets lyft, att på hundra år gå från fattigast till näst rikast i Europa i slutet av 60-talet.

På 1980-talet kritiserade Myrdal svenskarna för att ha blivit ett folk av fifflare. Han ansåg att den ärlighet och pålitlighet som burit upp folkhemsbygget, börjat ersättas av fiffel och båg. Vad skulle Gunnar Myrdal sagt om samhällsutvecklingen om han levt i dag?

Vart tionde barn hotas i samband med dataspel, enligt en enkät av Sveriges Radio Ekot. Åldringar över 80 drabbas av kriminella som lurar sig in i deras bostäder. På öppna gator utsätts barn och ungdomar av personrån. Miljonprogramområden som var skrytbyggen i det socialdemokratiska folkhemmet är i dag eftersatta utanförskapsområden.

Claes Thulin

Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel