Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ett fult spelande lag"

Det stundande mötet med ÖSK är inte FK Sarajevos första erfarenhet av allsvenskt motstånd. 2009 slog det bosniska laget ut Helsingborg i den tredje kvalrundan till Europa league.

En av spelarna som tampades med bosnierna för två år sedan var förre landslagsspelaren Erik Wahlstedt som minns ett fysiskt spelande motståndarlag som inte klev undan i närkamperna.

– Det var ett fult spelande lag, nästan på gränsen till brutalt i bland, berättar Wahlstedt.

Utpräglat markeringsspelSkillnaden mellan att möta lag från Europa jämfört med allsvenskan beror naturligtvis på vilket lag man möter men Wahlstedt kan ändå se en del generella drag.

– Ofta spelar lagen ute i Europa ett utpräglat markeringsspel och lämnar inte över markeringen som man gör i ett zonspel. Det är vi Sverige inte riktigt vana med, menar Wahlstedt som tror valet av domare kan ha stor påverkan matchbilden mellan ÖSK och Sarajevo.

– Det kan skilja oerhört i bedömningsnivå, det kan vara domslut som är helt och skogen och det får man vara beredd på.

Häftig stämning i SarajevoHemmamatchen vann Helsingborg med 2–1 men förlorade sedan returen med samma siffror och bataljen avgjordes på straffar. Wahlstedt var en av spelarna som fick förtroendet att slå en straff inför den bosniska publiken på Asim Ferhatovíc stadion.

– Ja, jag satte min. Det var en väldigt häftig upplevelse att spela där, hög ljudnivå och mycket bra stämning. Deras supportrar rammade in matchen fint, säger Wahlstedt.