Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett helt bord fullt av röster

 
Val 2014
Visa alla artiklar

I en back på golvet i receptionen ligger rösterna från Degerfors. Strax därefter kommer rösterna från Hällefors. Nu väntar en vecka av intensivt rösträknande på länsstyrelsen.

Det är en stor apparat när rösterna i länets kommuner nu kontrollräknas på länsstyrelsen. 36 rösträknare satt på måndagsförmiddagen vid sina bord med högar av valsedlar framför sig.

Alla röster kontrollräknas och nu börjar arbetet med att räkna personrösterna.

Dessutom granskas de valsedlar som förklarats ogiltiga i vallokalen under söndagskvällen. Många av de ogiltiga rösterna blir giltiga efter att ha granskats en andra gång.

Vid ett av borden sitter Nathalie Helsing och Henrik Mundt.

– Jag tycker det här är skitkul. Man får vara med i den demokratiska processen och det är ett stort förtroende som vi fått, säger Nathalie och får medhåll av Henrik.

På måndagen räknades riksdagsrösterna, ett arbete som väntas bli klart på onsdag.

– Men eftersom vi måste vänta in rösträkningen i storstadslänen blir det först på fredag som vi räknar med att kunna presentera mandatfördelningen och vilka som tar plats i riksdagen, berättar valsamordnare Rickard Linde.

Efter riksdagsrösterna väntar sedan valsedlarna i kommunvalet och därefter landstingsvalet. Det finns ingen exakt tidplan för när de rösterna kan vara färdigräknade.