Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett jämlikt Hällefors skapar möjligheter för fler

I diskussionerna om företagsklimatet i kommunen finns ett visst intresse för oss vänsterpartister – som del av styret i Hällefors – och vår ideologi. Så låt mig tala om den.

Vi socialister ser att det nuvarande ekonomiska systemet, kapitalismen, hindrar den mänskliga utveckling som skulle vara möjlig. Allt mer av samhällets resurser går till ett litet toppskikt. Därför vill vi att demokratin, som i dag gäller i den politiska sfären, utvidgas till den ekonomiska. Det skulle öka medbestämmande, social trygghet och frihet. Ett jämlikt samhälle skapar möjligheter för fler att göra de val de vill och därmed till individuell utveckling – det är istället klassamhället som förutbestämmer och likriktar våra livsöden.

Skattemedel i skola och vård ska användas till gemensam nytta, inte privata vinster.

Närmast för dörren står att öka den demokratiska kontrollen över avgörande samhällsfunktioner som elnät, distribution av mediciner och sjukvårdsmaterial, naturresurser, kommunikationer och finansmarknader. Den i dag underfinansierade välfärden – inte minst i små kommuner – måste återställas och utvecklas, då behöver de absolut rikaste bidra mer till det gemensamma. En statlig grön investeringsbank bör införas för stora satsningar i energiomställning och ett hållbart samhälle. Socialister vill se fler arbetarstyrda företag, exempelvis som en möjlighet vid ägarpensioneringar utan arvtagare. Skattemedel i skola och vård ska användas till gemensam nytta, inte privata vinster.

Står då detta i motsättning till att se vikten av företagen på orten? Nej! Självklart ser vi företagens betydelse för människors försörjning och för skatteintäkter till välfärden. Mycket av det som nämns ovan skulle stärka landsbygden och det lokala näringslivet; jag tror inte att småföretagare gynnas exempelvis av att Sverige har Västeuropas största kapitalkoncentration.

Det är självklart för oss lokala vänsterpartister att kommunen jobbar strategiskt för att förbättra förutsättningarna för näringsverksamhet.

Småföretagare har villkor som ofta liknar arbetstagares, fast ännu osäkrare. I Vänsterpartiets rikspolitik för små företag ligger att öka tryggheten för både företagare och anställda. Det är självklart för oss lokala vänsterpartister att kommunen jobbar strategiskt för att förbättra förutsättningarna för näringsverksamhet. Vi tror på en god utveckling av samarbetsklimatet på orten. Jag rekommenderar tveksamma företagare att kontakta kollegor i kommuner som Malå, Fagersta och Degerfors där Vänsterpartiet styr eller styrt och höra hur det påverkat företagandet. En och annan skulle bli förvånad.

Johan Stolpen

vänsterpartiet Hällefors

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel