Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett jämställt samhälle fritt från våld och förtryck

Annons

Så skulle man kunna sammanfatta Vänsterpartiets feministiska vision. Mycket av vår historia, men också vår nutid, kretsar kring våld och hot om våld. Våld mot kvinnor och barn utförs nästan uteslutande av män, vilket får enorma konsekvenser för både individer och samhället. Målet för oss i Vänsterpartiet är att mäns våld mot kvinnor i alla dess former ska upphöra.

Rädslan för att bli utsatt för våld är något som kvinnor oftast tvingas bära med sig och den upplevda otryggheten ökar dessutom, enligt den Nationella trygghetsundersökningen. Däremot är det i hemmet och i nära relationer den stora risken finns att bli utsatt för våld och sexuellt våld, inte av okända gärningsmän. Historiskt har det funnits en kultur av våld i nära relationer i Sverige och forskning visar också att den tendensen inte minskar utan snarare blir allt vanligare.

Det här är Sverige vi pratar om, år 2020, inte i någon avlägsen diktatur.

Hot om våld driver också på samhällsutvecklingen i negativ riktning. Ett stort demokratiskt problem är att vi ser allt fler exempel av att kvinnor som försöker förändra samhället hotas till livet eller hotas med sexuellt våld. Genusforskare hotas till livet på grund av sin forskning, journalister för sin granskning och politiker för sitt engagemang och flera av dem tvingas leva på hemliga adresser eller med skyddad identitet. Det här är Sverige vi pratar om, år 2020, inte i någon avlägsen diktatur.

Männens våld i alla dess former måste tas på allvar som ett strukturellt problem. Mäns våld mot kvinnor är en del av den förödande machokultur där män växer upp i en tillvaro där våld alltid är nära till hands. Här måste samhället vara extremt tydliga med hur vi ser på våld och sexuellt förtryck. Vi får aldrig slappna av, bara för att vi ibland gör vissa framsteg. Så sent som 2019 rapporterade Amnesty om våldtäkter i Norden och berättar att risken är liten att straffas för våldtäkt i hela Norden och i en stor del av världen. Visst har Sveriges politik lett till att fler anmäler våldtäkter, vilket också driver upp statistiken och skapar myter om skyhöga våldtäktstal i Sverige, men fortfarande är det förvånansvärt få män som döms för sina brott.

Därför vill vi också att Örebro kommun ska ge ett långsiktigt stöd till Kvinnohuset och Tjejjouren.

Det här vill vi i Vänsterpartiet ändra på och tycker att polis, åklagare och domstolar ska utbildas om sexualbrott, för att alla brott ska bli ordentligt utredda. För att ha en bra stödverksamhet för de utsatta måste de få långsiktiga förutsättningar. Därför vill vi också att Örebro kommun ska ge ett långsiktigt stöd till Kvinnohuset och Tjejjouren. Dessutom ska kvinnor som utsätts för våld i nära relationer snabbt kunna få en bostad för att slippa bo med sina förövare.

För att förebygga att ungdomar utsätts för våld och sexuellt våld vill Vänsterpartiet därför ha en sammanhållen sexualundervisning som bygger på samtycke och satsningar på feministiskt självförsvar.

I dag den 8 mars är vi många som firar de framsteg vi gjort, men som känner sig manade att kämpa vidare med att röja undan de många hinder som finns kvar.

Martha Wicklund

oppositionsråd Vänsterpartiet Örebro

Linn Josefsson

ordförande Vänsterpartiet Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel