Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett konstnärligt äkta par

Konstnären Erik Marcusson och hans fru Pia Nordlund har många strängar på sina kreativa lyror. Tillsammans driver de galleri Dalhem i Pershyttan.

Annons

Sedan två år tillbaka är Erik pensionär och ägnar sig åt konsten på heltid. Själv kallar han sig för en ”skogsbunden akvarellist” men titeln borde även innehålla poet, musiker, fotograf och bloggare.

– Det är en salig blandning på allt. Jag målade tavlor till morsan redan som barn, spelade musik som fyraåring och skrev dikter som sjuåring.

Morgonpromenad

Varje morgon börjar med en morgonpromenad och ett par timmars bloggande. Sedan målar han en tavla, tar med sig kameran ut och fotograferar, går in och spelar en stund för att åter gå ut till ateljén och måla.

– Livet är härligt nu, ler Erik.

Frun Pia arbetar som föreståndare på ett behandlingshem i Örebro. Men även hon ägnar mycket tid åt konsten.

– Jag har sytt på beställning sedan jag var 14 år men det är först under de senaste åren som jag har kunnat göra vad jag vill utan att tänka på att tjäna pengar, säger hon.

Just nu är det främst kappor som växer fram i Pias symaskin men hon har även gjort bland annat bårtäckena till Vikersvik och Järnboås kyrka. Dessutom smider hon smycken, till exempel halsband av gamla rostiga spikar.

– Det är roligt med motsatser, att använda fel material till fel saker.

Pia och Erik har levt ihop i åtta år. 2002 flyttade de till huset i Pershyttan och ett par år senare byggde de galleriet.

– Det kändes självklart att ha galleri här hemma, berättar de.

Alltid öppet

De har ofta folk på besök och galleriet är alltid öppet när de är hemma.

– Vi tycker båda två att det är jätteroligt. Det är en förutsättning för att det ska funka.

Just nu kan den som vill även beskåda Eriks och Pias verk på en utställning på Nora bibliotek. Och i februari ska Pias kappor vara med på Fest- och bröllopsmässan i Örebro.

– Det är många som tittat på de vita kapporna och sagt ”den där skulle man ju gifta sig i”.

Förbereder

Även Erik förbereder sin nästa utställning. I februari och mars ska han visa sina tavlor vid fågelsjön Tysslingen i Örebro. Något som kräver att han producerar cirka 100 nya naturbilder.

– Jag målar en akvarell per dag fram till utställningen.

Vart kommer då alla inspiration ifrån?– Jag får andlig hjälp, jag ber om kraft att få förmedla, säger Erik.