Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett lyft för Fornaboda

Det tog ungefär två timmar på torsdagsförmiddagen för att ge Fornaboda travbana ett nytt måldomartorn. Allt som krävdes var en kranbil, ett färdigbyggt torn och ett antal arbetsvilliga händer. Och en god portion planering i förväg.

Annons

Måldomartornet på Fornaboda travbana dömdes ut för några år sedan. Svenska travsportens centralförbund gjorde då en genomgång av alla landets travbanor.

– Och när de såg vårt torn sade de bara: Riv! berättar Linde travklubbs ordförande Hans Ladarp.

Så virke köptes in och en byggare kontaktades. Men något nytt torn blev det inte. Snickaren försvann till Norge och där stod travklubben.

– Så fick jag kontakt med byggprogrammet på Lindeskolan och de nappade.

Började i november

Virke fanns ju redan inköpt så det vara egentligen bara att sätta i gång.

– Vi började i november någon gång, berättar Viktor Malmberg som tillsammans med kurskamraterna Simon Svensson, Robin Johansson och Markus Johansson fick projektet.

Uppgiften var att ersätta det gamla tornet med ett nytt likadant. Och eftersom det inte fanns några ritningar på det gamla fick byggeleverna mäta upp tornet först.

– Utifrån det gjorde vi en del skisser och så började vi bygga. De ville ha en kopia och det blev det, även om vi gjort vissa mindre förändringar.

”Ett kul jobb”

– Det har varit ett kul jobb och nu känns det bra att se det på plats, tyckte Viktor sedan det nya bygget passats in på den gamla grunden.

Deras lärare Sten Luthman var också nöjd.

– De har gjort ett bra jobb.

För kranföraren Tommy Persson från Nora var det lite vanskligt att lyfta det gamla tornet. Ingen visste egentligen vad det vägde och om det skulle hålla i hop. Höll gjorde det, men tungt var det. Så tungt att det fick ställas ned en stund medan kranbilens stödfötter fick ta nytt fäste i den mjuka backen.

Inga konstigheter

Sedan löpte allt som på ett snöre. Bort med det gamla och på med det nya.

– Det är inga konstigheter om bara tar det lite nätt, sa kranföraren Tommy Persson från Nora.

– Fast jag har inte lyft något så här högt förut, medgav han.

För Hans Ladarp kändes det som en befrielse att se att allt gick enligt planerna. Den 7 maj är det premiär på travbanan och då måste allt vara klart.

Innan dess återstår målning, fönster och tegeltak. Dessutom måste alla elektriska installationer vara på plats.

Annons