Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett maskulint sätt att bli mätt

Till Restaurang Falcken åker man nog mest om man är hungrig, inte om man vill ha en mysig lunchstund. För här finns rikligt med mat men ganska trist miljö.

Annons

Restaurang Falcken ligger på industriområdet Aspholmen i Örebro. Och den passar bra in i omgivningen, inredd i svart och rostfritt, stora lokaler som rymmer mycket folk – och lokalerna för tankarna mer till storskalig utfordring än till mysiga matupplevelser. Men ett par av väggarna har heltäckande bilder från cent-rala Örebro, så med lite god vilja går det att inbilla sig att man äter lunch inne i stan.

Det krävs nästan bil för att ta sig dit och det märks på gästerna. När vi kommer dit utgör de två kvinnorna i lunchpatrullen restaurangens enda kvinnliga besökare. I övrigt är där bara män, de flesta i orange byggvästar. Vi kan inte låta bli att skoja om att det det här stället skulle kunna få höga betyg på en eventuell raggningsskala. Överhuvudtaget är det opretentiöst och avslappnat.

På Falcken får man en rejäl buffé med svensk husmanskost för 85 kronor. På menyn hittar man rätter som kåldolmar, ugnsbakad falukorv, revbensspjäll och panerad lax - inget knussel. Man betalar i kassan och sedan tar man för sig av maten. Personalen är neutralt trevlig, precis som sig bör.

Däremot är det lite slabbigt runt maten. Salladsbordet bjuder på det vanligaste utbudet: grönsaker, vitkålssallad, lite fruktkonserver och en bönröra. Men alla faten är halvfulla, och runt skålarna är det kladdigt och rörigt, vilket drar ner fräschören till den redan lite andefattiga blandningen.

Maten håller lite varierande kvalitet. De honungsglaserade revensspjällen med gräddsås får med visst beröm godkänt. Köttet är mört och faller i fina bitar när man skär i det, dessutom är det bra kryddat och såsen är mjuk och god i smaken. Den vegetariska grönsaksgratängen är riktigt god, en välkryddad gräddstuvad grönsaksröra med paprika, squash, aubergine och lök. Men tyvärr är den slut när vi vill ta om av den och det är lite synd mitt i lunchrusningen.

Men däremot är den purjo-löksfyllda sprödbakade laxen med remouladsås ett riktigt bottennapp. Laxen har en svåridentifierad, tämligen ofräsch smak och konsistens och paneringen är för tjock. ”Men det är lite gott på ett fiskpinneaktigt sätt”, säger en av patrullens medlemmar, och det må så vara – men lax är något annat är mixat och panerat fiskkött.

Dessutom serveras pasta med bacon och gorgonzola-sås och där är ostsmaken både distinkt och god, flera av oss tar om av den.

Efter maten får vi kaffe med fabriksbakade småkakor, ungefär vad man kan förvänta sig. Och kanske är det just det som är Falckens styrka: Här får man det man förväntar sig, välkända smaker och en trygg meny.

Poäng

Restaurang Falcken, Aspholmen

Totalt: 11 poäng

Service: 3

Inte så mycket att orda om på ett ställe som handlar om buffé och självbetjäning. Men inga problem för oss nybörjare när en del frågor uppkom. Tjejen i kassan svarade med ett glatt leende.

Meny:

3

Tittar man över veckans maträtter, är varenda maträtt en gammal bekant: revbensspjäll, kåldolmar, spagetti med köttfärssås, grönsaksgratäng. Hit åker man för att man vill veta vad man får – utan överraskningar.

Smak: 3

Gott och snällt, men av skiftande kvalitet. Pastasåsen med gorgonzolaost är riktigt god, revbensspjäll får med beröm godkänt – medan den inbakade laxen med purjolöksfyllning är så där äckelgod som bara halvkass snabbmat kan vara.

Extra: 2

Även om det är avslappat och trevligt, och det finns fabriksbakade småkakor till kaffet, så väger det inte upp den trista miljön. Det är både för kalt och slamrigt för att vi ska trivas.

Annons