Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

 Ett nytt försök att tämja vargfrågan

Annons
Illustration: Tecknar-Olle

Den förre miljöministern Andreas Carlgren drev en vargpolitik som havererade. Nu ska den nuvarande miljöministern Lena Ek försöka att åstadkomma en politik som håller.

Men risken är uppenbar att även Lena Eks vargpolitik slutar i totalhaveri – att det blir en krock mellan Lena Eks strävan att begränsa vargstammens storlek och EU:s regler om hotade djur- och växtarter.

Vargfrågan väcker starka känslor. Vilken linje regeringen än väljer, så kommer det att finnas grupper som högljutt protesterar. Debatten förs ofta i ett tonläge som är skrikigt.

Andreas Carlgren bestämde sig för att försöka blidka den vargkritiska opinionen, genom att införa licensjakt. Sedan skulle vargstammen hållas genetiskt frisk genom inplantering av vargar.

EU-kommissionen varnade för att vargjakten stod i strid med EU:s regler om hotade växt- och djurarter. Det är inte tillåtet med licensjakt på en hotad art. Dessutom blev försöken att inplantera varg ett fiasko.

Nu är det Lena EK som är miljöminister. Hon besökte Örebro på onsdagen och träffade företrädare för olika intressen för att diskutera vargfrågan. Pressträffen utvecklades tidvis till en ordväxling, som snarare liknade en paneldebatt, mellan Lena Ek och en journalist från tidningen Våra rovdjur.

Lena Ek har bestämt sig för en linje som vunnit gillande i till exempel Svenska Jägareförbundet. Hon vill begränsa vargstammen till 180 individer. Naturvårdsverket nämner detta som en möjlighet. Om det sker ett intensivt arbete för att tillföra vargstammen nya gener – i klartext inplantering – skulle det räcka med 180 vargar för att arten ska nå det som på EU-jargong kallas gynnsam bevarandestatus. Men naturvårdsverket skriver också så här: ”Mot bakgrund av tidigare kunskap om invandringstakt för varg som når den mellansvenska vargpopulationen och reproducerar sig bedömer Naturvårdsverket att det inte är rimligt att föreslå att en population av den storleken kan definieras som genetiskt långsiktigt livskraftig.”

Så Lena Ek riskerar återigen att EU-kommissionen hör av sig, med ett hot att dra Sverige inför domstol. Vargpolitiken havererar i så fall ytterligare en gång. EU-kommissionens uppdrag är att granska att medlemsländerna följer EU:s regler.

Men när Lena Ek fick en direkt fråga om siffran 180 vargar är förhandlingsbar så undvek hon att svara. Möjligen kan det tolkas som att hon vet att hon måste backa. Få känner till EU-systemet bättre än Lena Ek. Hon har en bakgrund som internationell jurist och har suttit i EU-parlamentet.

Nu ska frågan behandlas av Vargkommittén, som leds av landshövding Peter Egardt. Där kommer nu dragkampen att äga rum. I Vargkommittén sitter till exempel Jägarnas Riksförbund och Lantbrukarnas riksförbund. Men också Svenska rovdjursföreningen och Svenska Naturskyddsföreningen. Och tro det eller ej. De flesta inblandade organisationer är överens om en sak: vi ska ha en vargstam.

Men vilken kompromiss det än blir, kan vi vara säkra på att den högljudda vargdebatten kommer att fortsätta.

Annons