Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett parti med bisarra inslag

Sverigedemokraterna kämpar för att bli ett normalt parti. Men normalt är det inte.

På fredagen inleddes Sverigedemokraternas landsdagar i Västerås. Sverigedemokraternas partiledning kämpar för att bli ett parti som skulle kunna vara med i ett regeringsunderlag. Ett parti som på något sätt får ”vara med” när de andra partierna pratar med varandra, även utanför riksdagsdebatterna.

De nazistiska symbolerna är borta. Uniformerna finns inte kvar. Vid landsdagarna för två år sedan antog partiet ett program som sade att Sverigedemokraterna är ett ”socialkonservativt” parti. Och för en tid sedan gick partiledningen ut med sitt krav på ”nolltolerans” gentemot rasistiska och nazistiska uttalanden.

Men den som skrapar lite på utan ser att Sverigedemokraterna inte är vilket parti som helst. Det är fortfarande ett parti vars hela existens bygger på en misstänksamhet mot utlänningar i allmänhet och muslimer i synnerhet. Muslimer beskrevs i en debattartikel av partiledaren Jimmie Åkesson som ”vårt största utländska hot sedan andra världskriget”. Tänk om det fanns ett parti som hade beskrivit judarna på samma sätt.

När detta citat dras fram brukar Jimmie Åkesson säga att han inte har skrivit så, att det var Aftonbladet som hade satt den rubriken. Men citatet är taget direkt ur hans debattartikel, inte från Aftonbladets rubrik. Artikeln kan fortfarande läsas på nätet, för den som vill se helheten.

I Sverigedemokraternas principprogram står det så här: ”Kulturimpulser som utan att anpassas till svenska förhållanden inympas i det svenska samhället av makthavare eller grupper som inte själva ser sig som svenska betraktar vi dock inte som en del av den svenska kulturen utan snarare som en form av kulturimperialism.”

Det skulle alltså innebära att en amerikan som kommer till Sverige och vill dansa lindyhop, får se till att anpassa dansen till den ”svenska kulturen”. Annars blir det ju ”kulturimperialism”. Det hela blir bisarrt. Och för övrigt var just swingdanser (till exempel lindyhop) en företeelse som nazisterna ogillade. Tyska swingpjattar skickades till koncentrationsläger.

I förslaget till EU-politisk plattform – som ska antas i Västerås – nämns särskilt att Albanien och Turkiet inte borde släppas in som nya EU-medlemmar. Det är naturligtvis ingen slump att det är två av Europas muslimska länder som nämns vid namn. En av motionerna till partiets landsdagar handlar om att religiösa friskolor ska förbjudas. Partiledningens svar går i stort sett ut på att kristna friskolor fungerar bra, men muslimska skolor fungerar inte bra.

Statsvetaren Mats Lindberg vid Örebro universitet har beskrivit Sverigedemokraterna som ett försök att skapa en demokratisk nationalsocialism.