Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett rejält stycke stål och en kommunkarta

Annons

Läste nyss om Statens konstråd som beslutat om ett konstverk som ska pryda en tågstation i Göteborg. En person ska heltidsanställas på livstid för att vandra omkring under marken och agera konstverk. Genom att vara originell hoppas man att "konsten" ska fungera som "samtalsstartare" och bidra till mytbildning. Jag förstår om många funderar hur vi beslutsfattare hanterar andras pengar och jag lovar att detta konstverk kommer garanterat fungera som en samtalsstarter.

Frågan är om konst och utsmyckning behövs? Finns det inte annat som är viktigare att lägga pengar på, nyttigare saker som kommer fler till del? Är inte konst något ganska flummigt som bara vissa förståsigpåare engagerar sig i? Är det inte bättre att satsa slantar på kulturuttryck om vi får pengar över någon gång i stället?

Kulturupplevelser ökar vår iakttagelseförmåga och fantasi, men kultur kan också vara provocerande.

Kultur är inget enkelt begrepp. Våra värderingar spelar ofta in när vi talar om kultur. Ordet kultur kommer från latinets cultus, som betyder odla. Kultur handlar om att odla olika konstnärliga uttrycksformer som musik, teater, litteratur, konst och dans. Just sådant som vi människor utvecklas av. Kulturupplevelser ökar vår iakttagelseförmåga och fantasi, men kultur kan också vara provocerande. Forskning visar att kulturupplevelser bidrar till bättre hälsa och längre livslängd. Kulturen kan fungera som en drivkraft i den demokratiska utvecklingen och utgöra en arena för samtal och debatt. Genom kulturen uttrycker vi åsikter och upptäcker nya tankar, idéer och perspektiv. Tänkvärt!

Konst handlar också om fantasi. Albert Einstein sa: "Fantasi är viktigare än kunskap. Kunskapen är begränsad. Fantasin omgärdar världen".

En ljusuppsättning som sedan många år prydde vår by några vintermånader varje år.

För några år sedan fick vi efter långa diskussioner med Trafikverket ta ned ett landmärke i Kopparberg. En ljusuppsättning som sedan många år prydde vår by några vintermånader varje år. Kommunen avsatte lite pengar och gav en grupp engagerade invånare ett uppdrag att ta fram förslag på en ny adventsbelysning. Vi har förverkligat några av förslagen och har återigen en fin vinterbelysning. Eftersom pengarna inte tog slut så tyckte vi att resterande del kunde användas till någon året runt-utsmyckning också.

För en tid sedan kom ett förslag på en utsmyckning. Ett rejält stycke stål, med etsad kommunkarta med våra orter i kommunen utmärkta. Runt kommunkartan ställs ytterligare ett par stålstycken och installationen är också tänkt att belysas. Valet av material kan associeras till vår lokala identitet, såväl vår historia som nutid handlar mycket om stål. Vi vet ännu inte om detta förslag är genomförbart av flera skäl, om kostnaden vet vi inte mer i dag än att vi är alltid försiktiga med vår ekonomi. En utsmyckning kan profilera vår ort på ett positivt sätt även om den inte skulle bli en jätte snackis. Till viss del känner vi den lokala debatten.

Vissa sågar förslaget fullständigt medan andra gillar det, personligen tillhör jag den senare kategorin.

Vissa sågar förslaget fullständigt medan andra gillar det, personligen tillhör jag den senare kategorin. Om vi får svar på alla våra frågor så hoppas jag vi snart kan komma till ett avgörande. Hur tycker du att vi ska göra?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons