Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett riktigt viktig val till Europaparlamentet

Annons

Valet till EU-parlamentet den 26 maj kan betecknas som ett av de viktigaste valen genom tiderna. Aldrig tidigare har EU stått inför så stora utmaningar som nu. EU-parlamentet står inför hotet att dess arbete ska omintetgöras av högerextrema och nationalistiska partier och de regeringar dessa har kontroll över.

USA med Trump vänder världen ryggen och hotar med handelskrig samtidigt som man signalerar om en ny kärnvapenupprustning. Vi ser även hur Putin i Ryssland försöker återskapa Sovjetväldet och under täckmantel attackerat grannstater som Georgien och Ukraina. Att Kina använder sin ekonomiska styrka för att få ökat globalt inflytande är också uppenbart. EU har en extremt viktig roll att i detta känsliga läge försöka moderera och balansera i världspolitiken. En roll som de enskilda europeiska staterna inte kan ta. EU är den demokratiska rösten som talar för fredlig konfliktlösning och de mänskliga rättigheterna i världen.

Nationalistiska och högerextrema partier kontrollerar Ungern, Polen och Italien. De ingår i regeringarna i Österrike och Estland. De har också en stor påverkan i Danmark. De nationalistiska och högerextrema partierna vill egentligen avveckla EU och de vill samtidigt försämra kvinnors och löntagares rättigheter. De är också klimatskeptiker som vill omintetgöra Parisavtalet. Ge dem inte chansen!

Henry Pettersson (S)

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons