Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett samspel mellan människa och natur

Svar

... till Rickard Axdorff angående Järle Kvarn, NA 29 maj.

Med ett krigiskt språk angriper skribenten de åtgärder som Naturvårdsverket vill göra för att utveckla Järleån vid Järle Kvarn. Liknande inlägg har vi sett tidigare så fort en damm ska rivas för att förbättra villkoren för faunan. Det exempel som kanske varit mest uppmärksammat här i NA är rivningen av dammen i Bergvattnet, Tiveden. Där utmålades det som att Bergvattnet skulle bli ett dike och så vidare. Nu har ägaren (Sveaskog) av den dammen rivit ut och platsen har blivit ett fantastiskt exempel på vad man kan göra för att öppna upp ett vatten för fiskvandring och samtidigt behålla rester av det gamla. I detta fall har man sparat en del av dammkroppen så att man förstår hur det en gång sett ut. Inte nog med att platsen vid den gamla dammen har fått liv, det har också blivit ett populärt utflyktsmål i Tiveden. Har man tur kan man på senhösten, en regnig dag, se meterstora öringar ta sig upp från sjön Unden för att leka i den nya forsen.

Då blir det kanske jobbigt när det kommer lagar och regler från EU och Miljöbalken som sätter käppar i hjulet.

Man blir förbluffad över Rickard Axdorffs tonläge i sitt inlägg. Att kalla människor för diverse mer eller mindre hemska saker gör bara en person med dåligt omdöme, men genom att titta in lite på Naturbrukarna som han driver så förstår jag att han anser att människan ska styra över naturen. Då blir det kanske jobbigt när det kommer lagar och regler från EU och Miljöbalken som sätter käppar i hjulet. Jag är uppväxt i en liten kommun med mycket jakt och skogsbruk och där har man enligt min uppfattning ett mer nedtonat, ödmjukt och respektfull sätt att se på hur människan och naturen bör fungera tillsammans för att båda ska må bra.

Visst, vi har skott oss och utvecklat samhället genom att utnyttja naturen men nu är det dags att ge tillbaka lite för att våra vatten och planeten ska överleva!

Skribenten verkar tro att om bara människan får fortsätta i samma spår som tidigare så blir allt bra. Sanningen är att art efter art på jorden dör ut, temperaturen stiger, glaciärerna smälter och vi står bara och tittar på. Ett par exempel som kan kopplas till dammar och vattenkraft är ålen som är minst sagt hotad och den vilda laxen i Östersjön som i princip är borta. Visst, vi har skott oss och utvecklat samhället genom att utnyttja naturen men nu är det dags att ge tillbaka lite för att våra vatten och planeten ska överleva!

En sak ska du ha klart för dig käre skribent. Naturen behöver inte människor men människan behöver naturen.

Natura vult.

Stefan Höög

Älvräddarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel