Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett stilbrott att ta bort bänkarna i Hovsta kyrka

Jag och många församlingsmedlemmar med mig reagerar på detta kulturhistoriska stilbrott som skett i kyrkan. Kyrkorummet är inte vilket rum som helst. Att ta bort bänkarna och ställa dit 2018 års stolar är ett stilbrott.

Bänkarna och övrig inredning är en del av kyrkans identitet. Hovsta kyrka från 11-1200-talet och att ställa dit moderna stolar är ett grovt ingrepp i kyrkorummet. Det tyder på en dålig känsla för kulturella värden. För att skapa en helhet i kyrkan har arkitekter noggrant sammanställt de olika färgerna på bland annat kyrkbänkarna för att all inredning i kyrkan skall ge lugn och harmoni som förväntas i ett kyrkorum.

Allt detta är nu borta. 2018 års stolar passar helt enkelt inte in här.

Ta gärna del av Svenska kyrkans tidskrift nr 2 2019 Örebro. I tidskriften går att läsa en församlingsbos (i Nikolaikyrkan) tankar – att gå in i en kyrka är att på nära håll känna historiens vingslag. Att bli en länk bakåt i tiden, en del av något större.

Historikern Christopher O´Regan uttrycker sina tankar i samma tidskrift – kyrkan i Sverige står i en klass för sig vad gäller kulturhistoriskt värde, därför är kyrkorna ett viktigt kulturarv som behöver vårdas.

Det är bara att beklaga att denna känsla och kunskap saknas hos kyrkans folk i Hovsta.

”Kyrkobesökare”

Örebro

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel