Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett studiebesök som satte fart på tankarna

Besöket i Formens hus satte fart på tankarna hos eleverna. Få hade reflekterat över att designen har så stor betydelse i tiden och tillvaron.

Annons

Uppfinningsrikedom och viljan att förändra är bra förutsättningar för att jobba som designer. Marita Axelsson, lärare på förberedande industridesignutbildningen (Fidu), gav en bild av hur arbetet kan fungera.

– En designers uppgift är att tänka nytt.

Men att ändå ta hänsyn till en rad olika aspekter, som funktion, möjlig teknik, målgrupp och produktionssätt.

Ny pryl föds

Eleverna i årskurs 8 på Stadsskogsskolan i Lindesberg fick veta hur det kan gå till när en ny pryl föds. Vad det sedan är som gör att en viss sak hänger med i decennier är svårt att säga.

– En viktig aspekt lär vara att människor vill ta i produkten. Runda former sägs vara en fördel, säger Marita Axelsson.

Men något som anses vackert nu kan i en senare tid klassas som fult. Tidsandan har också betydelse.

I en workshop fick eleverna av läraren Eugen Iliesiu uppmålat ett tänkt scenario där en världskatastrof slår ut all teknik och kommunikation.

Morsealfabetet

Han presenterade morsealfabetet och eleverna fick uppgiften att börja fundera ut möjliga produkter för att människor ska nå varandra igen.

Ofta är det behoven som styr utvecklingen.

– Intressant. Jag har verkligen lärt mig en del. Det här har satt igång tankarna, säger eleven Moa Fohlin.

– Nu förstår jag lite mer hur design fungerar. Tidigare har jag aldrig tänkt på att allt omkring oss faktiskt har en design, säger Moa som tror att hon kommer att lägga mer märke till former på saker och ting nu.

Det är ju människor som har tänkt ut och bestämt hur förpackningar, möbler, maskiner och allt annat ska se ut. Designern ger sig till känna överallt.

Annons