Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett totalt misslyckande

Alla ska ha lika förutsättningar för goda levnadsförhållanden. För tio år sedan fattade riksdagen detta beslut. Resultatet blev tvärtemot stora skillnader.

Riksdagsbeslutet med den höga ambitionen handlar om handikappolitiken. Socialstyrelsen har utvärderat och kommit med sina nedslående slutsatser. Om eländet ska graderas så är unga människor mellan 20 och 29 år värst drabbade av en politik som inte höll vad den lovade.

I denna grupp finns många med psykisk funktionsnedsättning och psykisk ohälsa. De flesta har låg utbildning, inget arbete och därmed inga pengar att röra sig med.

Handikappolitiken har som självklart mål i ett välfärdssamhälle att utjämna skillnaderna mellan människor födda med olika förutsättningar. Ingen har valt en funktionsnedsättning. Den misslyckade politiken hindrat mängder av människor från sina medborgerliga rättigheter. I Sverige i dag ska alla med funktionshinder ha samma mänskliga rättigheter som alla andra.

Den nuvarande politiken slogs fast för tio år sedan. Därför är det extra allvarligt att unga människor i dag, de som var barn för tio år sedan, får så dåligt stöd till ett bättre liv. Vi vet alla att utbildning är en avgörande faktor för att få arbete och egen försörjning.

Socialstyrelsen pekar i sin rapport på stora brister i sättet att skriva ut läkemedel till människor med utvecklingsstörningen och autism. Många får omoderna mediciner med ökad risk för biverkningar. Dessutom kombineras ofta fel läkemedel vilket gör ont värre. Detta visar på en oacceptabel nonchalans mot människor som inte av egen kraft kan ifrågasätta sin behandling.

Rätt medicinering kan alltså ge många möjligheter till ett mer värdigt liv. Även ångestdämpande läkemedel skrivs ut på slentrian, för att dämpa symptom. Enligt Socialstyrelsen finns behandlingsmetoder mot orsakerna.

Det höga målet för handikappolitiken är att ge individerna möjligheter till jobb och egen lön. Det är inte en lätt uppgift med dagens höga arbetslöshet och ökade krav på arbetsmarknaden. I stället för att komma närmare det normala livet har tiotusentals människor halkat efter.

Det måste till en radikal förändring i politiken för att ge alla dessa svenskar sina rättigheter.