Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett tydligare stöd till den enskilde eleven

Svar till Robin Winqvist angående förändringar inom centralt skolstöd

Robin Winqvist kritiserar i NA den 26 augusti 2019 de styrande partiernas hantering av Centralt skolstöd. Under åren har centralt skolstöd växt. I en översyn av verksamheterna har man sparat det som fungerat väl och gett goda resultat.

Den största förändring som gjorts är att man avvecklat Kvalitetsutvecklarna som verksamhet. Idén med Kvalitetsutvecklarna startade i Örebro innan konceptet med förstelärare lanserades på nationell nivå. Istället för att sitta med dubbla ingångar till lärares vidareutveckling valde vi väg. Att fortsätta i samma hjulspår hade varit oansvarigt gentemot skolan i sin helhet.

I dag finns istället ett tydligare individuellt spår på centralt skolstöd, för att kunna möta varje enskild elevs behov

En annan förändring är att verksamheter, så som Kompassen, som inte har kunnat svara upp mot efterfrågan på flexibilitet gentemot elevers individuella behov, har tagits bort. Kompassens huvudfokus var elever med utåtagerande beteende. I dag finns istället ett tydligare individuellt spår på centralt skolstöd, för att kunna möta varje enskild elevs behov och bättre kunna samverka med till exempel socialtjänst. Där ska man kunna fånga upp hemmasittare, såväl som elever med neuropsykiatriska funktionsvariationer och de med normbrytande beteende. Hemmasittare har därför på intet sätt lämnats åt sitt öde som Winkvist verkar tro. Vid sidan av det individuella spåret finns också ett handledningsspår som vänder sig mot personal i skolorna.

Vi tror att ett tydligare stöd utifrån den enskildes verkliga behov leder till ökad måluppfyllelse och trygghet. De verksamheter som finns inom centralt skolstöd ska inte finnas för sin egen skull utan svara mot behoven hos våra unga. På samma sätt som kommunens verksamhet i sin helhet ska finnas till för medborgarna, inte tvärt om.

Marlene Jörhag

Kristdemokraterna, ordförande för programnämnd Barn och utbildning

Jessica Ekerbring

Socialdemokraterna, vice ordförande för programnämnd Barn och utbildning

Elisabeth Malmqvist

Centerpartiet, presidieledamot programnämnd Barn och utbildning

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel