Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett uppdrag för meteorologer

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

När man talar om uppdrag brukar man ju mena någon form av tjänst. Det finns många här på SMHI som just jobbar med uppdrag för kunder, men för prognosmeteorologen har det en annan innebörd.

När ett nederbördsområde närmar sig börjar det dra upp moln över himlen och de kommer i en typisk följd. Vi pratar då om uppdragsmoln. Dagen har börjat soligt men så småningom kommer lite tunna molnslöjor framför solen, det är cirrostratus som seglar fram på höga höjder, 2500 meter eller mer. Det är moln som består av iskristaller och man kan ofta se en ring kring solen när solljuset bryts i molnen. De övergår efterhand i tätare och lägre liggande molnskikt, altostratus, som hör till de medelhöga molnen, ca 2000 meter ovan marken. Till en början kan de vara så pass tunna att man fortfarande kan se solen, då får de tillnamnet translucidus. Molntäcket tätnar gradvis till altostratus opacus, ogenomskinliga moln, samtidigt som molnbasen sjunker. Ofta drar det in ett lägre molnskikt under det medelhöga, det är stratus eller stratocumulus, ofta kring 1000 metersnivån. Rätt snart börjar nederbörd falla ur molnen och vi har ett nimbostratusmoln med låg molnbas och som sträcker sig rätt högt upp i atmmosfären.