Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett uselt omdöme

Den avhoppade sverigedemokraten David Kronlid har bjudits in i stugvärmen av oppositionen i Örebro kommun. Han har omprövat sin syn, motiverar Kent Persson, M, inviten. Men det har inte David Kronlid alls gjort och oppositionen har visat på obegripligt uselt politiskt omdöme.

David Kronlid valdes in som en av fyra sverigedemokrater i kommunfullmäktige i Örebro. I maj hoppade han av partiet och kallar sig sedan dessa för ”oberoende borgerlig”.

Politikern Kronlid söker ett nytt parti. Men det medför självklart inte att något annat parti måste släppa in honom. Politiska partier grundar sig på värderingar. En sådan värdering är synen på invandring och invandrare.

Den samlade oppositionen i Örebro, Moderater, Folkpartiet och Miljöpartiet ska nu dela sina nämndplatser med fullmäktiges politiska vilde.

Det finns en rad motiveringar från oppositionens företrädare. En är att genom att gå i lag med David Kronlid blockeras de tre återstående sverigedemokraterna ut från nämnderna. Det är i så fall taktisk realpolitik, som kan förlåtas. Politik är inte alltid ädla tankar utan också ett oskönt hantverk där ändamålen stundtals helgar medlen.

Kent Persson, M, hävdar också att oppositionen tillsammans med Kronlid skulle ta ett mandat i nämnderna från socialdemokraterna. Matematiken är inte glasklar men även om den så vore är förklaringen ohållbar. Ett mandat hit eller dit ändrar inte på majoriteten. Kent Persson äventyrar sin politiska heder för ingenting.

Taktik är en sak. Det värsta med uppgörelsen är det politiska innehållet. I går sa David Kronlid till na.se att han visserligen lämnat SD lokalt, men att han stöttar partiet på riksplanet. Det uttalandet går bara att tolka på ett sätt – att David Kronlid fortfarande delar SD:s värderingar.

Han är alltså ingen omvänd politisk syndare. Därmed faller argumenten från Kent Persson, M, och Staffan Werme, FP, om att de öppnat dörren för en sökare, i syftet att slippa något värre.

Oppositionen spelar ett högt spel med sin egen trovärdighet gentemot väljarna. Gissa om motståndarna kommer att jubla.