Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-böter för "de andra"

Ska Bryssel kunna bötfälla Sverige, om vi har ett alltför stort underskott i våra offentliga finanser? Ska EU-kommissionen eller EU:s ministrar kunna ålägga Sverige att höja skatter eller skära ner utgifterna?

I dag känns det som en främmande tanke. Sverige har EU:s starkaste offentliga finanser. Men vi kan inte bara sitta och gnälla på Grekland, med en lite överlägsen ton. Är vi själva beredda att ta emot bannbullor och böteslappar, om vi skulle gå med i euroområdet?

EU:s finansministrar verkar i princip vara överens om att skärpa reglerna efter de senaste veckornas oro kring framför allt Greklands ekonomi. Men det återstår att se hur detaljerna kommer att se ut. Och det återstår att se hur EU:s stats- och regeringschefer kommer ett behandla frågan, när de träffas i Bryssel i nästa vecka.

Det är lätt att ställa krav på ”de andra”. Det är svårare att gå med på regler som kan drabba det egna landet.

EU-länderna behöver bättre regler om budgetdisciplin. En budgetkris i ett land kan sända chockvågor ut över Europa – och världen.

Det betyder inte att länderna behöver föra samma ekonomiska politik. Ett land kan välja att ha generösa bidrag, låg pensionsålder och en stor offentlig sektor. Ett annat land kan välja låga skatter, liten offentlig sektor och minimala trygghetssystem.

Men det duger inte att finansiera ett generöst pensionssystem eller låga skatter med hjälp av stora underskott. Det land som slarvar med sin budget åker snålskjuts på de andra. Och de länder som har ordning på sina finanser drabbas, när andra länder låter underskotten fara iväg.

Även i ett system med stramare budgetdisciplin finns det ett stort utrymme för höger och vänster. Men i ett Europa där ekonomierna växer ihop, minskar utrymmet för en ansvarslös ekonomisk politik.

Bygg gärna ut den offentliga sektorn. Men se då till att dra in de skatter som behövs för att finansiera den. Sänk gärna skatterna. Men se då till att skära i de offentliga utgifterna i motsvarande grad.

Det EU-länderna nu behöver är ett regelverk för disciplinära åtgärder som är trovärdigt – att medlemsländer och finansmarknaden bedömer att något verkligen kommer att hända med de länder som låter underskotten växa.