Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-länderna tappar i betydelse för svensk export

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Sveriges medlemskap har inte gjort att EU:s inre marknad fått ökad betydelse för svensk export. Tvärtom spelar EU-länderna mindre roll för svensk export i dag än 1994.

Under 2012 gick 57 procent av Sveriges totala export till EU-länderna. 1994, året innan Sverige gick med i EU, var exporten till de 28 länder som i dag är medlemmar i EU något större, 61 procent.

Importen från EU har däremot ökat från 65 till 68 procent av vår totala import.

Statistiken kan verka överraskande men visar att annat än tullunioner och nedmontering av handelshinder spelar roll för handelns utveckling. Att EU-regionen minskat i betydelse, trots medlemsskapet, har två huvudförklaringar:

•den ekonomiska krisen har minskat handelsaktiviteten i många av EU:s medlemsländer.

•en rad andra utvecklingsländer har haft en stark utveckling sedan 1994 och fått ökad betydelse för svensk export. Det gäller särskilt Kina och Ryssland.

1994 utgjorde den svenska exporten till Kina blygsamma 0,16 procent, av Sveriges export, och hade 2012 ökat till hela 3 procent – 20 gånger mera på knappa 20 år. Importen från Kina var ganska stor redan 1994 men har under perioden ökat från 2,9 till 4,9 procent av Sveriges totala import. Handeln med Ryssland visar en liknande trend. Exporten har ökat från 0,7 till 2,0 procent och importen har gått från 1,4 till 5,5 procent.