Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-pengar utbildar skogsentreprenörer

Med EU-pengar ska nästan 600 människor, varav 80 personer i Hällefors, som jobbar med skogsbruk utbildas i hänsyn till forn- och kulturlämningar. Mer än hälften av forn- och kulturlämningarna skadas vid avverkning, enligt Skogsstyrelsen.

– Vi har en alldeles för hög skadebild inom detta område och det ser inte ut att förbättras. Därför behövs utbildningen, säger Jenny Karlsson på Skogsstyrelsen.

Nu ska skogsmaskinförare, avverkningsplanerare, skogsägare och andra som verkar inom skogsbruket utbildas. Skogsstyrelsen i södra Dalarna är initiativtagare till utbildningen. Skogsentreprenörer i såväl Dalarna som Örebro län utbildas varför även länsstyrelsen och skogsstyrelsen i Örebro län medverkar. Förra veckan och denna vecka utbildas ett 80-tal personer hos Stora Enso i Hällefors.

Den höga skadefrekvensen på forn- och kulturlämningar vid skogsbruk anses, enligt skogsstyrelsen, bero på bristande underlag inför avverkning, kunskapsbrist samt stor tidspress vid avverkning. Utbildningen ingår i Jordbruksverkets landsbygdsprogram och EU bidrar med 1,2 miljoner kronor, Skogsstyrelsen 800 000, Länsstyrelsen 400 000 och Dalarnas länsmuseum 70 000 kronor. Utbildningsprojektet avslutas 2013.