Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU slåss för konsumenternas rätt

Annons

Under sommaren är det många svenskar som väljer att lämna Sverige och semestra utomlands. För att undvika höga roamingkostnader och en saftig mobilräkning när man kommer hem har många en rutin av att stänga av mobilsurfen så fort vi passerar svenska gränsen.

Men nästa sommar, när vi passerar gränsen till en EU-medlemsstat, behöver vi inte längre tänka på det. Det är resultatet av en långsiktig politik för Europas konsumenter.

Förra året antog nämligen EU:s institutioner en uppgörelse som innebär att de så kallade roamingavgifterna för mobilanvändare som befinner sig i ett annat EU-land ska slopas. Detta sker stegvis, roamingavgifterna minskade drastiskt med omkring 70% från och med 30 april 2016.

Den 15 juni 2017 ska de avskaffas helt. Detta är något som vi socialdemokrater välkomnar och har arbetat hårt för att uppnå. Det är helt enkelt inte rimligt att det ska kosta skjortan att ringa eller mobilsurfa när man befinner sig utomlands inom EU och äntligen är vi på väg mot en gemensam marknad för mobiltelefoni.

Det är visserligen sant att innan roamingavgifterna helt kan avskaffas måste det till en uppgörelse om de extrakostnader som operatörer kan ta sinsemellan för olika tjänster. Detta arbete är högst angeläget och för oss socialdemokraterna är EU ett viktigt verktyg till att stärka konsumenternas rättigheter.

Det faktum att roamingavgifterna är på väg att fasas ut visar konkret hur man genom EU-samarbetet gemensamt kan åstadkomma positiva utfall som Europas konsumenter kan dra nytta av.

Avskaffandet av roamingavgifter är en framgång. Men det finns också andra områden som behöver ses över innan vi kan tala om en riktig inre marknad för telekomtjänster. Till exempel drabbas konsumenterna fortfarande av extrakostnader när de ringer eller skickar sms till en mottagare som befinner sig i ett annat EU-land.

Det är inte rimligt att konsumenter ska behöva tänka på om de ringer eller skickar ett sms till en person som befinner sig i Sverige eller i någon annan EU-medlemsstat.

Det var också därför som jag, och flera andra europaparlamentariker, för en kort tid sedan skrev under ett brev till EU-kommissionen. I brevet uppmanade vi kommissionen att adressera denna obefogade diskriminering som inte hör hemma på en välfungerande inre marknad för telekomtjänster. Låt oss hoppas att kommissionen lyssnar till oss.

Redan 2006 kom det första lagstiftningsförslaget som skulle begränsa konsumentpriset och trots kritik och höga röster mot denna typ av marknadsreglering närmar vi oss äntligen slutstationen för då roamingavgifterna avskaffas helt inom EU.

Förhoppningsvis tar det inte lika lång tid att skapa en riktig inre marknad för telekomtjänster och där vi lägger ytterligare pusselbitar till att skapa ett verkligt konsumenternas Europa. Det är ett av otaliga exempel på ett område där samarbete lönar sig.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons