Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU underlättar polisarbete

I dag inleder NA en granskning av internationella stöldligor från främst Baltikum, Polen och Ryssland. Enligt Nationella trygghetsundersökningen var det 45 000 hushåll 2015 som utsattes för inbrott och stöldnätverken arbetar lika professionellt som vilken internationell företagskoncern som helst. Tack vare den fria rörligheten är det också möjligt för brottslingar att röra sig över gränserna. Men den som tror att det var ständiga gräns - och tullkontroller innan Sverige gick med i EU misstar sig. Precis som nu gällde stickprovskontroller och även då var det möjligt att röra sig över gränserna.

Enligt Nationella trygghetsundersökningen var det 45 000 hushåll 2015 som utsattes för inbrott och stöldnätverken arbetar lika professionellt som vilken internationell företagskoncern som helst.

Brottslighet är till sin natur global där det finns saker att stjäla kommer kriminella att röra sig. Men nu har EU inneburit att poliser bättre kan samarbeta med varandra som att söka i gemensamma register och utfärda internationella arresteringsorders. Ett samarbete som kommer fördjupas och som inte hade varit möjligt om det inte varit för den fria rörligheten. Så det är direkt fel att döma ut den fria rörligheten för att den även utnyttjas av kriminella. Vad som istället måste göras är att inse att allt har ett pris och fördelar måste vägas mot nackdelar. Fördelarna överväger det faktum att den också används av brottslingar.

När det gäller det vardagliga arbetet handlar det också om att notera förändringar i närområdet. Sommaren är stöldligornas favorittid och då gäller det att vara uppmärksam om exempelvis främmande bilar syns i området eller om det har varit inbrott hos grannen, Men framförallt gäller det om att rapportera till polisen eftersom brottsbekämpning till stor del handlar om informationsinhämtning.

Den baltiske snickaren eller polske rörmokaren är inte kriminell enkom för att de kommer från Polen eller Estland. Börjar vi resonera så skadar det hela idén med Europasamarbetet.

Dessutom gäller det att spränga de kriminella nätverken och då gäller att det gripa ledarna. Stöldligor har ofta ledare som organiserar och planerar och slås dessa ut skingras de andra vind för våg. Förvisso är detta lättare sagt än gjort och först och främst gäller det att polisens internationella insatser förbättras och fördjupas. Men ingen blir brottsling enkom på grund av fattigdom och därför får inte döma ut dem som söker till Sverige för vanligt arbete. Den baltiske snickaren eller polske rörmokaren är inte kriminell enkom för att de kommer från Polen eller Estland. Börjar vi resonera så skadar det hela idén med Europasamarbetet.

Vad vi inte heller ska göra är att adla brottsligheten till någon form av "Robin Hood - beteende" för att citera Ola Strömberg som leder polisens insatser mot bostadsinbrott i region Nord. Kriminalitet är ett val och majoriteten av alla fattiga är inte kriminella utan vill försörja sig själva genom hederligt arbete. Slutligen bör även påpekas att grannsamverkan, inbrottslarm och vanlig uppmärksamhet är bra garanter mot villainbrott. Det kan vara sådana konkreta saker som ha utemöbler framställda och inte vitt och brett berätta om alla sina semesterplaner på sociala medier. Kort och gott kan vanlig uppmärksamhet hjälpa till att bekämpa brottsligheten.